ABD'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi'nden İsrail’e "ilhak" uyarısı: Siyonist projeyi uçuruma itecek

Eski Büyükelçi Indyk'e göre Netanyahu, İran'dan gelen tehdide odaklanmak yerine İsrail’e "ağır bedeller ödetecek" eylemlerde bulunuyor

Fotoğraf: AFP

ABD'nin Eski İsrail Büyükelçisi ve eski Ortadoğu Barış Elçisi Martin Indyk, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik ilhak planına tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

i24NEWS'e açıklamalarda bulunan Indyk, İsrail'in ilhak planının tek bir devlete yol açacağını ve "Siyonist projeyi uçuruma sürükleyeceğini" ifade etti.

İlhak projesinin 1984'te beşinci başbakan İzak Rabin'in Filistinlilerden ayrılma projesi olan "güvenlik kuşağından" farklı olduğunu söyleyen eski büyükelçi, ilhak planının tek taraflı olduğunu belirtti.

martyn indyk.jpg
Fotoğraf: AP

 

İlhakın zaman içinde kaçınılmaz bir şekilde Filistinlilerin İsrail'e asimile edilmesini gerektirecek bir tek devlet gerçekliğine götüreceğini söyleyen ABD'li diplomat, bunun İsrail'i "demokratik devlet ve Yahudi devlet" ayrımında temel bir soruna ileteceği düşüncesini dile getirdi.

"Biden seçilirse İsrail uluslararası anlamda tecrit edilecek"

Indyk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tek taraflı kararla planlanan bu ilhak girişimi, uluslararası hukuka aykırıdır. Trump kabul etse de etmese de bu Joe Biden başkan seçiildiğinde İsrail, kanun dışı eylemleri nedeniyle uluslararası anlamda tecrit edilecek"

"Netanyahu İran'la uğraşmak yerine ağır bedel ödetecek hamleler yapıyor"

Eski ABD'li diplomat, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendime neden diye soruyorum. Bugün ilhakı gerekli kılan olay ne? Netanyahu, neden İran'dan gelecek olan nükleer tehdide odaklanmıyor ve hiçbir şekilde harekete geçmiyor da bunun yerine İsrail'e ağır bedeller ödetecek, Ürdün'le, Araplarla, Filistinlilerle ve uluslararası kamuoyuyla ilişkilerini zedeleyecek eylemlerde bulunuyor."

İsrail'in ilhak planı

ABD Başkanı Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU