AB'den İsrail'e 'ilhak' uyarısı: Yakın ikili ilişkilerimiz olumsuz etkilenir

AB temsilcisi Borrell, "İsrail'e işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak anlamına gelecek davranışlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in ilhak planına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Parlamentosunda düzenlenen Genel Kurulda konuşma yapan Borrell, "İsrail'in, Filistin topraklarını işgal etmesi durumunda halihazırdaki yakın ikili ilişkilerimiz etkilenir” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'nin bu konudaki tutumunun net olduğunun altını çizen Borrell, üye ülkelerin iki devletli müzakere edilmiş çözümü desteklediğine, ilhakın uluslararası hukuka aykırı bir davranış olacağı konusunda güçlü görüş bulunduğuna dikkati çekerek, "İsrail'e işgal altındaki Filistin topraklarını tek taraflı olarak ilhak anlamına gelecek davranışlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

İlhakın iki devletli çözüme zarar vereceğini ve İsrail'in Arap ülkeleriyle de ilişkilerine etki edeceğini vurgulayan Borrell, ilhakın gerçeklemesi durumunda AB ile İsrail’in ilişkilerinin de bozulacağını kaydetti.

"Avrupa, iki aktörle de ilişkilerini dengede tutmalı"

ABD ve Çin arasındaki gergin ilişkiler hakkında da yorumda bulunanan Borrell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla iki ülke arasında rekabetin kızıştığına dikkati çekerek, "Avrupa, iki aktörle de ilişkilerini dengede tutmalı" diye konuştu.

ABD ile ilişkilerin önemine işaret eden Borrell, "Mevcut ABD yönetimiyle bazı görüş ayrılıklarımızın bulunduğu açık. Buna rağmen olumlu diyaloğu her zaman tercih ediyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU