SPK Başkanı: Borsadaki yatırımcılarımızın haklarını korumak için tedbirlerimizi sıkılaştırıyoruz

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, son dönemde Borsa İstanbul’a yoğun bir ilginin olduğunu ve artan ilgiyle birlikte piyasa dolandırıcılarının da bu durumdan faydalanmak istediğini söyledi

Fotoğraf: Twitter/@alifuattaskesen

Borsa İstanbul'da işlem gören sermaye piyasası araçlarında meydana gelen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. 

Taşkesenlioğlu "Yatırımcılarımızın, özellikle borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." dedi.

SPK Başkanı’nın aktardığına göre "Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon)" ve "İçeriden Öğrenenlerin Ticareti Suçu (Bilgi Suistimali)" kapsamında 2020 yılının ilk beş ayında, 92 kişi hakkında işlem yasağı tedbiri uygulandı. 43 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulurken, 62 kişiye 37 milyon 685 bin lira tutarında idari para cezası kesildi. 

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, gözetim faaliyetleri kapsamında SPK tarafından, “Bilgi Suistimali” ve “Piyasa Dolandırıcılığı” suçlarının işlendiğine dair makul şüphenin oluştuğu olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak; 2019 yılı içinde 30 farklı pay ve 2020 yılı içerisinde ise 16 farklı pay ile ilgili olarak başta işlem yasağı olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin uygulandığını ifade etti.

"Mesajlaşma gruplarında yatırımcıları yanlış yönlendiren gruplar da mercek altına alındı"
 
Özellikle sosyal medya ortamında, yetkisiz kişilerin yatırım tavsiyesinde bulunarak yatırımcıları mağdur ettiklerinin tespit edilmesi üzerine bu alanı mercek altına alıp ceza ve tedbirlerle denetimleri sıkılaştırdıklarını vurgulayan Taşkesenlioğlu, denetimlerden kaçmak için sosyal medya yerine mesajlaşma uygulamaları üzerinden paralı üyeliklerle insanların yanlış yönlendirildiğini belirterek bu grupların da mercek altına alındığını söyledi.

“Kredi çekerek değil tasarruflarla borsaya girin” 

Taşkesenlioğlu, söylenti ve tüyo ile borsaya yatırım yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Kredi çekerek, borç alarak değil tasarruflarımızla borsa paylarına yatırım yapılması gerekir. Borsa yatırımının rasyonel gerekçelerle, kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bir yatırım alanı olduğunu unutmamak gerekiyor" dedi. 

SPK Başkanı,manipülatörlerden en etkin korunmanın, kısa sürede yüksek kazanç vaatlerine ve spekülasyonlara kulak asmamak olduğunu vurguladı ve ekledi: 

Manipülasyon yaparak suç işleyen kimselerden uzak durulması, bu kişilerin SPK’ya şikayet edilmesi ve kapalı gruplardaki yönlendirmelere göre hep birlikte hareket edip bilmeden bu suça ortak olunmaması gerekiyor. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU