Erdoğan’dan sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama: İptal etme kararı aldım

Erdoğan, iptal etme kararını duyurduğu açıklamasında “Maske-mesafe-temizlik kurallarına bu süreçte de titizlikle riayet etmelerini önemle rica ediyorum” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanlığı tarafından hafta sonu için ilan edilen sokağa çıkma yasağı hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, vatandaşların konu hakkında olumsuz geri dönüşünü de değerlendirerek "Gönlümüz razı olmadı. İptal etme kararı aldım" dedi.

Erdoğan, Twitter'dan paylaştığı mesajlarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda birçok tedbirin hayata geçirildiğini ifade ederken "Bunlardan biri de tüm Türkiye’de veya belirli illerimizde uyguladığımız sokağa çıkma sınırlamalarıydı" hatırlatması yaptı.

"Tekrar gündeme almak zorunda kaldık"

Erdoğan, şunları yazdı:

Esasen, en son sınırlamanın ardından bu yöntemi yeniden kullanmayı düşünmüyorduk. Ancak, bir ara 700 küsurlere kadar inen günlük vaka sayısı neredeyse bini buldu. Bu olumsuz gelişme üzerine, sokağa çıkma sınırlaması tedbirini tekrar gündemimize almak zorunda kaldık.

"Kararı gözden geçirmeye yöneltti"

"Sağlık Bakanlığımızın önerisi ve İçişleri Bakanlığımızın genelgesi ile bu hafta sonu da 15 ilimizde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağı dün gece ilan edilmişti" diyen Erdoğan, "Fakat vatandaşlarımızdan aldığımız değerlendirmeler, bizi kararı yeniden gözden geçirmeye yöneltti" değerlendirmesinde bulundu.

"Gönlümüz razı olmadı"

Erdoğan, şöyle devam etti:

Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2,5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı.

"Kurallara riayet etmenizi rica ediyorum"

Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım. Vatandaşlarımdan, MASKE-MESAFE-TEMİZLİK kurallarına bu süreçte de titizlikle riayet etmelerini önemle rica ediyorum.

Sokağa çıkma yasağı açıklamaları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Haziran'daki Bilim Kurulu toplantısının ardından Kovid-19 salgınında tedbirlere uyulduğu sürece ikinci dalga beklemediklerini belirtirken, sokağa çıkma kısıtlamalarına ilişkin, "Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili, hafta sonuyla ilgili genel bir düşünce yok" demişti. 

İçişleri Bakanlığı ise dün gece yarısı hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini duyurmuştu.

Muhalefetten eleştiri

Sokağa çıkma konusunda muhalefetten ilk eleştiri CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldi.

Kaftancıoğlu, Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:

Haftasonu sokağa; çıkılacak- çıkılmayacak - çıkılacak - çıkılmayacak - çıkılacak - çıkılmaya - çıkıla - çıkı - çı.. Papatya falı gibi bahtımıza ne çıkarsa #yönetemiyorsunuz

Hangi şehirlerde uygulanacaktı?

İçişleri Bakanlığı’nın iptal edilen kararında sokağa çıkma yasağı uygulanacak iller şöyle sıralanmıştı:

Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak.

Yasağın olduğu 6 Haziran Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU