DSÖ, kümülatif vaka sayısında en çok artış gösteren Avrupa ülkelerini sıraladı: Listede Türkiye de var

Son 14 günde Avrupa'da kümülatif olarak en yüksek vaka sayısını kaydeden ülkeleri açıklayan DSÖ, salgın önlemleri hakkında da uyarılarda bulundu

DSÖ'ye göre koronavirüsten ölenlerin yüzde 94'ü 60 yaş üstü / Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, koronavirüs (Kovid-19) salgınının hala önemli bir tehlike olmaya devam mettiği konusunda uyardı.

Video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen Kluge, Avrupa ülkelerindeki koronavirüs salgınının gelişimini inceleyen üç farklı istatistik paylaştı.

En çok artış gösteren 5 ülke

Buna göre Avrupa bölgesinde son 14 gün içerisinde vaka sayılarının yüzde 15 arttığını belirten Kluge, vaka sayısındaki en çok kümülatif (toplu) artışın Rusya, Birleşik Krallık, Türkiye, Belarus ve İtalya'da olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanlığının 27 Mayıs Çarşamba verilerine göre Kovid-19 nedeniyle bin 35 vaka kaydedilirken, 34 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye'deki toplam vaka sayısı 159 bin 797'ye ulaştı. Vefat sayısı ise 4 bin 431 olarak açıklandı.

Salgına karşı alınan tedbirlerin hafifletilmesi gerektiğina inanmasına rağmen Kluge, vaka artış sayısı konusunda uyarılarda bulundu.

Avrupa vakaların yüzde 38'ini oluşturuyor

ABD merkezli Johnd Hopkins Üniversitesi verilerine göre Birleşik Krallık'ta toplam vaka sayısı 268 bin 620 vaka kaydedilirken, bu Avrupa'daki en yüksek, dünyadaki dördüncü en yüksek sayıya denk geliyor.

Avrupa içindeki vaka sayıları, kıtanın tüm dünyadaki vakaların yalaşık beşte ikisini oluşturduğu anlamına geliyor.

Ölümlerin yüzde 50'si de Avrupa'dan

Küresel çapta Kovid-19 nedeniyle 356 bin 213 kişi hayatını kaybederken, bu sayının yarısını Avrupa oluşturuyor.

Birleşik Krallık, 37 bin 452 ölümle ilk sırada yer alırken, bunu İtalya 33 bin 72, Fransa 28 bin 599, İspanya 27 117 ve Almanya 8 bin 449 ölümle takip ediyor.

İspanya, İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa, Avrupa'daki Kovid-19 ölümlerinin yüzde 72'sini oluşturmaya devam ediyor.

Avrupa'daki kısıtlamaların gevşetilmesi kararlarına değinen Kluge, "Geçim kaynaklarına karşı yaşamı, servete karşı sağlığı ölçemeyiz" diye konuştu.

"İnsan olmadan ekonomi olmaz" diyen DSÖ yetkilisi, “Kovid-19 salgını kontrol altına alınmadan ekonomik bir toparlanma olamaz” dedi.

Ölenlerin yüzde 94'ü 60 yaş üstü

DSÖ'nün Avrupa ofisine koronavirüs vakalarının gelmesinin üzerinden tam dört ay geçtiğini söyleyen Kluge, "Avrupa'da bugüne kadar 2 milyondan fazla doğrulanmış Covid-19 vakası tespit edildi. Trajik olan ise 175 binden fazla insanın ölmesi oldu. DSÖ'nün elindeki verilere göre Covid-19'dan ölenlerin yüzde 94'ü 60 yaşın üzerinde ve yüzde 59'u erkek. Yaşamını yitirenlerden yüzde 97'sinin en az bir rahatsızlığı vardı. Bu hastalıklar arasında başı çeken ise kardiovasküler rahatsızlıklardı" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU