Philip Glass’ın 50 yıl sonra bulunan kayıp bestesi yayımlandı

1976’da imza attığı Einstein on the Beach operasının ardından maddi sıkıntılar yaşayan besteci aralarında Music In Eight Parts’ın da bulunduğu birçok eser taslağını satmak zorunda kalmıştı

Minimalist besteci Philip Glass’ın 50 yıl sonra bulunan ve restore edilen kayıp bestesi, resmi dünya prömiyerini yaptı.

Synthtopia'da yer alan habere göre Music In Eight Parts, 1970’te birkaç kez sahnede icra edilmişti fakat besteye ait taslak onlarca yıldır kayıptı. Yakın zamanda bulanan taslak, 2017 sonunda New York’taki Christie Müzayede Evi’nde açık artırmaya sunulmuştu.

Eserin hakları o günden beri Glass’ın yayımcısı Dunvagen Music Publishers şirketinin elinde ve beste, Philip Glass'ın 1968'te kurduğu Amerikan müzik grubu Philip Glass Ensemble için Glass gözetiminde yeniden düzenlendi. 

Philip Glass Ensemble’ın üyeleri Nisan 2020’de kendi bölümlerini uzaktan kaydetti ve müzik direktörü Michael Riesman, Manhattan’daki ev stüdyosunda parçaları birleştirdi. 

Yayımcı şirket eser hakkında şunları söyledi:

Glass müziğindeki minimalizmin, operası Einstein on the Beach (1975-76) de dahil, 1965-1975 arasında var olduğunu belirtiyor. Music in Similar Motion (1969), Music in Fifths (1969) ve Music with Changing Parts (1970) gibi büyük ölçüde teorik bu parçalar, Glass’ın ufuk açıcı koleksiyonu Music in Twelve Parts (1971-74) için yolu açıyor.

Öyleyse bu döneme ait başlıca eserlerden biri nasıl kayboldu?

Glass’ın 1975 tarihli operası Einstein on the Beach’in ardından, bir hayli borca giren bestecinin bazı eserlerini satmak zorunda kaldığı söyleniyor. Glass’ın arşivinde Music in Eight Parts’ın taslağından, eserin varlığına kanıt teşkil edecek sadece birkaç parça kalmış. Glass, erken dönem müziğinin bu kadar kalıcı olacağını düşünmemişti ama bu eserler onun en takdir edilen parçalarından birkaçı oldu.

Açıklamada Glass’ın kullandığı minimalist müzik dili göz önüne alındığında Music in Eight Parts’ın derhal tanınabildiği ve bu repertuvarın uzmanlarınca mükemmel bir ustalıkla icra edildiği belirtildi.

 

Independent Türkçe, Synthtopia

Derleyen: Ata Türkoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU