Yüksek Mahkeme'nin yayımladığı videoda Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro küfrederek yeminler etti

Brezilya Devlet Başkanı, "Eğer (yetkiliyi) değiştiremiyorsan, patronunu değiştir. Peki patronu değiştiremezsen? Bakanı değiştir. Bu kadar. Burada şaka yapmıyoruz" diyor

Brezilya Yüksek Mahkemesi, ülkenin aşırı sağcı devlet başkanının polisten istihbarat alamamaktan şikayet ettiği küfür dolu görüntüleri yayımladı.

Görüntülerde Jair Bolsonaro emniyet teşkilatı yetkililerini kontrol edemediği için arkadaşlarının ve ailesinin “düzülmesine” izin vermeyeceğine yemin ediyor.

Ölü sayısı 20 binin üstüne çıkarken Brezilya'nın koronavirüs acil durumuna yaklaşımı konusunda sürekli eleştirilen popülist devlet başkanı, üst düzey federal polis yetkililerini değiştirmeye çalıştığı iddialarıyla ilgili cezai soruşturmanın merkezinde yer alıyor.

Eski Adalet Bakanı Sergio Moro, Bolsonaro'nun o mevkide kendisini emniyet istihbaratıyla besleyecek birinin olmasını istediği için federal polis şefini görevden aldığını iddia ediyor.

Büyük yolsuzluk operasyonunu yöneten Moro, Bolsonaro'nun kendisine danışmadan federal polis genel müdürünü görevden almasının ardından geçen ay istifasını sunmuştu.

Bolsonaro cuma günü ortaya çıkan geçen ayki kabine toplantısının videosunda, "Rio de Janeiro'daki güvenlik çalışanlarımızı resmi olarak değiştirmeye çalıştım ama başaramadım. Buraya kadar. Ailemin veya arkadaşlarımın düzülmesini beklemeyeceğim" diyor.

Görüntüleri izlemek isteyenlerin Yüksek Mahkeme'nin internet sitesini çökertmesine neden olan videoda Bolsonaro şöyle devam ediyor:

Eğer (yetkiliyi) değiştiremiyorsan patronunu değiştir. Peki patronu değiştiremezsen? Bakanı değiştir. Bu kadar. Burada şaka yapmıyoruz.

Bolsonaro'nun oğulları Flavio Bolsonaro ve Carlos Bolsonaro, şu anda görevi suistimal suçlamalarıyla soruşturma altında. Her ikisi de iddiaları reddediyor.

Kadınlar, siyahiler ve cinsel azınlıklar hakkında saldırgan, kışkırtıcı, düşüncesiz yorumlarıyla ün salan Bolsonaro, görüntülerde polisten değil kendi güvenlik personelinden bahsettiği konusunda ısrarcı.

Bolsonaro yayımladığı Facebook gönderisinde “federal polise müdahaleye dair herhangi bir emare olmadığını” öne sürdü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU