Japonya, DSÖ hakkında soruşturma başlatılması için çağrıda bulunacak

Japonya Başkabakanı Abe, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile birlikte adil, bağımsız ve kapsamlı bir inceleme yapılmasını önereceğini kaydetti

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ihmali bulunduğu gerekçesiyle Çin ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü de eleştirilerin odağında olurken, konuyla ilgili bir açıklama da Japonya Başbakanı Shinzo Abe'den geldi.

Kyodo News’in haberin göre, dün katıldığı bir programda konuşan Abe, Japonya'nın DSÖ'nün salgın karşısındaki ilk tepkisi hakkında soruşturma yapılması için çağrıda bulunacağını söyledi.

Abe, Japonya’nın Avrupa Birliği (AB) ile birlikte adil, bağımsız ve kapsamlı bir inceleme yapılmasını önereceğinin altını çizerken, teklifin DSÖ Genel Kurulu'nda yapılacağını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kapsamlı bir soruşturma bağımsız bir organ tarafından yapılmalı”

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi de ülkesinin söz konusu soruşturma çağrısı için uluslararası camiaya katılacağını vurgulayarak şunları söyledi:

Uluslararası toplumda virüsün tam olarak nereden geldiği ve ilk tepki hakkında çok fazla tartışma var. Kapsamlı bir soruşturmanım bağımsız bir organ tarafından yapılması çok önemli

DSÖ eleştirilerin hedefinde

DSÖ, Çin'in salgını başlangıç döneminde önleyebilecek kritik bilgileri dünya kamuoyundan sakladığına yönelik iddialarla birlikte 'ihmal' eleştirilerinin hedefi olmuştu.

Örgüte sağlanan destek fonlarını kesen ABD Başkanı Donal Trump, "Neler olduğunu anlamamız uzun zaman aldı. Ancak, DSÖ'nün (Çin'de) neler olduğunu bildiğine dair içimde bir his var. DSÖ, ülkelerin sınırlarını virüse karşı korumakta başarısız oldu. Bu büyük bir hataydı. Belki de bir hata değildi ve DSÖ birçok şeyi biliyordu” ifadelerini kullanmış ve DSÖ’yü Çin için çalışmakla suçlamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise suçlamaları reddederek dünya genelinde 300 bini aşkın ölüme yol açan virüsü siyasallaştırmama çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU