Jerusalem Post: Filistin Yönetimi sınırlı kaynaklara rağmen salgınla mücadelede İsrail’den daha iyi iş çıkardı

İsrailli gazete, “İnsanlar oradaki durumun İsrail’den çok daha kötü olacağını sanmıştı. Ancak gidişat şu ana kadar başarılı” değerlendirmesinde bulundu

Filistin Yönetimi, mart ayı başlarında Beytüllahim’de ilk vakaların ortaya çıkmasıyla birlikte hızla tedbir almıştı (AFP)

Koronavirüs (Kovid-19) salgını Ortadoğu’da da etkisini sürdürürken Jerusalem Post gazetesi İsrail hükümetiyle Filistin Yönetimi’nin (FY) hastalıkla mücadele yöntemlerini kıyaslayan bir yazıya yer verdi.

Gazetenin eski Ortadoğu muhabiri Ben Lynfield’in kaleme aldığı “Filistinlilere yeni bir bakışın zamanı geldi mi?” başlıklı yazıda, “Koronavirüsü kontrol altına almak söz konusu olduğunda, sahip olduğu sınırlı kaynaklara ve tıbbi altyapıya rağmen ‘başarısız devlet’, İsrail'den daha iyi bir iş başardı” değerlendirmesi yer aldı.

Salgın ABD ve Birleşik Krallık’ta can kaybını artırmaya devam ederken FY idaresindeki Batı Şeria’da 13 Mayıs günü hiçbir yeni vaka kaydedilmediğini belirten Lynfield, Beytüllahim dahil bazı bölgelerden artık enfekte haberi gelmediğini aktardı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre çarşamba gününe kadarki veriler itibarıyla Batı Şeria’da (Doğu Kudüs hariç) iki kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi, hastalığa yakalanan 547 kişiden 382’si iyileşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lynfield, bu tablonun Yahudi Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Profesör Efraim Inbar başta olmak üzere İsrail sağından akademisyenler ve politikacıların birçok kez “başarısız devlet” diye nitelediği FY için dikkat çeken bir başarı olduğunu belirtti.

Yenilikçi İsrailli kuruluş Bölgesel Düşünce Forumu'ndan Aviv Tatarsky ise “(FY’nin) çalışmaları çok fazla övgüyü hak ediyor. İnsanlar oradaki durumun İsrail’den çok daha kötü olacağını sanmıştı. Ancak işleyişleri şu ana kadar başarılı. Bu noktada korona İsrail’e FY’den daha fazla zarar verdi ve bunun nedeni FY’nin kararlarında yatıyor” dedi.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nden Kobi Michael de “FY bu krizle mücadelede etkili bir liyakat sergiledi. Filistin halkı disiplinle hareket etti ve FY’nin krizi idare şekli halkın desteğinin artmasına neden oldu” diye konuştu.

İsrail’deyse koronavirüs nedeniyle 16 bin 589 kişi enfekte olurken, 266 kişi hayatını kaybetti.

Diğer taraftan Filistinli analistler yönetimin acil durum ilan etmede hızlı hareket ettiğini, mart ayı başlarında Beytüllahim’de ilk vakaların ortaya çıkmasıyla birlikte hemen okulları ve dükkanları kapattığını, salgından etkilenen bölgelerin de dış dünyadan tamamen soyutlandığı bir tam tecride tabi tutulduğunu söyledi.

Filistin Bir Zeyt Üniversitesi’nde ders veren eski bakanlardan Gassan Hatib, Başbakan Muhammed Iştiyye’nin “sağlık hizmeti kapasitesinin çok sınırlı olduğunu bildiğini ve bu nedenle virüsün yayılmasını yavaşlatmada önleyici tedbirlere odaklandığını” ifade etti.

Yazıda ayrıca salgında gelen başarıyla birlikte “hem Iştiyye’nin hem de normalde fazla ciddiye alınmayan FY’nin popülerliğinin arttığı ancak bu kazanımların artan ekonomik sıkıntılara çözüm bulunmadığı sürece buharlaşabileceği” yorumu yapıldı.

Filistin Başbakanı Iştiyye, 1 Nisan’da paylaştığı bir tweet’te, “Kovid-19’a karşı verdiğimiz savaşta yaşadığımız gerçek zayıflık İsrail işgalidir ve halkımızı korumak için sarf ettiğimiz çabaları baltalama girişimleridir” demişti.
 


Norveçli 58 kuruluştan Gazze mektubu: Abluka kalksın

Öte yandan yıllardır İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler koronavirüsle mücadelede temel ihtiyaçların yanı sıra koruyucu ekipman ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle zorluklar yaşıyor.

Press TV’nin haberine göre Norveç’te aralarında siyasi partilerin de bulunduğu 58 kuruluş, geçen hafta ülkenin Dışişleri Bakanı Ine Marie Soreide’ye gönderdikleri ortak mektupta, İsrail’den koronavirüs salgını sırasında Gazze ablukasını kaldırmasının istenmesi çağrısında bulunmuştu.

Mektupta, “Dünya çapında hükümetler koronavirüs salgınıyla mücadele etmek ve ekonomilerini istikrara kavuşturmak için çaba sarf ederken, Filistin halkı yüksek risk altında. Abluka ve kuşatma altında mücadele veriyorlar, bu yüzden de salgına karşı daha savunmasız hale geliyorlar” ifadeleri yer almıştı.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Press TV

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU