Suriye Halk Meclisi üyesi: Esad Putin’e kızarsa ne olur? Putin'in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir

Rus meydasında Suriye rejimine yönelik “Moskova için bir yük haline geldi” şeklinde haberlerin çıkmasının ardından Suriye Halk Meclisi üyesi Halid el-Abud,  Facebook sayfasından "Esad Putin’e kızarsa ne olur?" başlıklı bir yazı yayınladı

Moskova ve Şam arasındaki gerilim artıyor / Fotoğraf: ruptly.tv

Şarku'l Avsat'ın Moskova muhabiri Raid Cabir'in haberine göre Rus meydasında Suriye rejimine yönelik,  "Yolsuzluğun yayılmasından sorumlu olduğu, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın popülaritesinin azaldığı ve Moskova için bir yük haline geldiği" şeklinde haberlerin çıkması Suriye tarafının tepkisini çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook sayfasında "Esad Putin’e kızarsa ne olur?" başlıklı bir makale yayınlayan Suriye Halk Meclisi üyesi Halid el-Abud,  Esad'ın ana müttefiki İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Suriye ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığını ve Moskova'nın Suriye rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığını söyledi. 

“Putin’in adı Rus tarihinden silinir”

"Esad kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü var" diyen Suriyeli Milletvekili Abud, ülkesinin Lazkiye dağları, Horan Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte Putin’i "işgalci bir güç" sıfatıyla boğabileceğini söyledi. 

Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esad, Putin'in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin'in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir” dedi. 

“Yüksek makamlardan direktif alınmadan yazılamaz”

Uzmanlara göre makaledeki bu sert eleştiri tonu, Rus medyasında son günlerde yer alan haberlerin Şam'daki iktidar çevreleri arasında yarattığı memnuniyetsizliği yansıtıyor.

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı uzmanlar, "Halk Meclisi’nden bir milletvekilinin bu tür açıklamaları en yüksek makamlardan yeşil ışık almadan yazamayacağını" söylüyor. 

Moskova'dan ise henüz resmi düzeyde bir tepki yok. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakın eski bir diplomat Rami eş-Şair’e göre Rusya’daki karar alma merkezi, bu gelişmeleri "Suriye'nin içinde bulunduğu tehlikeli bir aşamada siyasi farkındalık ve sorumluluk duygusundan çıkma" olarak yorumladı.

Şarku’l Avsat’a Şam'ın Moskova’ya karşı yaptığı sert açıklamalarla ilgili konuşan Şair, Suriye Halk Meclisi üyesi veya Suriye devletinin politikasını destekleyen Suriyeli tanınmış kişilerin görüşlerinin Suriye liderliğinin konumunu ifade etmediğini söyledi.

Şair, “Hem üslup, hem de içerik açısından söylenenler, Suriye'de liderlik ve halkın yaşadığı bir aşamada herhangi bir siyasi farkındalık veya sorumluluk kavramından ayrılıyor” dedi.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU