Mısır'da eczacıları doktora dönüştürme tartışması

​Mısır Tabipleri Birliği: Eczacıları doktora dönüştürme önerisini reddediyoruz

Fotoğraf: AFP

Mısır Tabipler Birliği, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemler kapsamında sağlık sektöründeki boşlukları doldurmak için eczacıların doktor olarak hizmet etmesine yönelik öneriyi reddetti.

Tabipler Birliği’nin Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Tabipler Birliği, diplomayı denkleştirmek için gerekli eğitimi aldıktan sonra eczacıları doktora dönüştürme önerisini, Mısır vatandaşlarının sağlığına ve küresel olarak Mısır'ın tıbbi itibarına zarar verdiği için tamamen reddediyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Sağlık personelindeki her grubun, uzun yıllar boyunca alınan teorik ve uygulamalı çalışmaların türüne bağlı olarak, mesleki ve bilimsel prensipler altında yürütülen çok önemli bir rolü vardır. Hiçbir grup birbirinin yerini alamaz ve herhangi bir tamamlayıcı çalışmanın farklı bir bilimsel diplomaya eşit olabileceğini söylemek mümkün değildir” denildi.

Doktor olmak isteyenlerin tıp fakültesine giderek lisans alması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, modern meslek tarihinde böyle bir hareketin emsali olmadığı için bu adımın Mısır'ın yurtdışındaki itibarını zedeleyeceğine vurgu yapıldı.

Askeri Tıp Akademisi Başkanı Tümgeneral Ahmed El-Tavdi, Tabipler Birliği’ni diplomayı denkleştirmek için gerekli eğitimi aldıktan sonra eczacıları doktora dönüştürme önerisini görüşmek üzere toplantıya davet etmişti.

Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre ülkedeki toplam vaka sayısı 7 bin 201’e, can kaybı ise 452’ye yükseldi. Şimdiye kadar iyileşen kişi sayısı ise bin 730’a ulaştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU