Reuters: Trump, Suudiler’e “Ya petrol arzını kesersin, ya da askeri desteği kaybedersin” ültimatomu verdi

Haber ajansının kendi kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, petrol fiyatlarının çakılmasıyla Washington’la Riyad arasındaki ipler gerildi

Daha önce petrol fiyatlarını düşürmek için mücadele eden Trump’ın, şimdi Amerikalı petrol üreticilerini korumak için fiyatları artırmaya çalışmasına dikkat çekildi (Reuters Arşiv)

ABD, Suudi Arabistan’la Rusya arasında petrol fiyatları için yapılan mücadeleyi durdurmak için baskı yaparken, Başkan Donald Trump’ın Riyad’a ültimatom verdiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansının dört farklı kaynağına dayandırdığı iddiaya göre, 2 Nisan’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la görüşen Trump, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol üretimini azaltmaya başlamazsa, parlamenterlerin ABD askerlerinin bu ülkeden çekilmesi kararını vermesini engelleyemeyecek kadar güçsüz olabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst düzey yetkililer tarafından bilgilendirildiğini söyleyen ABD’li bir kaynak, bu ifade üzerine Muhammed bin Selman’ın konuyu gizlilik içinde tartışmak için yardımcılarını odadan çıkardığını iddia etti.

75 yıllık stratejik ortaklığın daha önce kamuoyuna yansımayan bu ültimatomla tehlikeye atıldığı, fakat 12 Nisan’da OPEC+ adıyla bilinen tüm petrol üreticisi ülkelerin aldığı kararla petrol arzında azalmaya gidildiği de haberde belirtildi.

Reuters’ın Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği röportajda, Trump’a Muhammed bin Selman’la yaptığı görüşmede ABD askerlerinin Suudi Arabistan’dan çekilebileceğini ifade edip etmediği soruldu. ABD Başkanı şu yanıtı verdi:

Ona söylemem gerekmedi.
Anlaşma yapmakta güçlük çekiyorlardı. Onunla telefon aracılığıyla görüştüm ve bir anlaşmaya varmayı başardık.
Onun ve Başkan Putin’in, Vladimir Putin, çok makul olduğunu düşündüm. Bir sorunları olduğunu biliyorlardı ve sonra bu oldu.

Suudi Arabistan yönetiminin medya birimi Reuters’ın cevap çağrısına yanıt vermezken, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili anlaşmanın OPEC ülkeleri ve Rusya’dan oluşan OPEC+’nın iradesini yansıttığını ifade etti:

Suudi Arabistan, Birleşik Devletler ve Rusya’nın her biri OPEC+ petrol anlaşmasında önemli rol oynadı. Fakat anlaşmada yer alan 23 ülkenin işbirliği olmasa, anlaşma da olmazdı.

ABD Başkanı’yla Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki görüşmeden bir hafta önce Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti'sinden senatörler, tüm Amerikan askerlerinin Suudi Arabistan’dan çekilmesini öngören bir tasarı hazırlamıştı.

Tüm petrol üreticisi ülkeler, 12 Nisan’daki 10'uncu Olağanüstü Bakanlar Toplantısı’nda ham petrol üretimlerinin 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltma kararı almıştı. Bu kadar varil, küresel üretimin yüzde 10’una denk geliyor.

Bu karar, bütçeleri petrol ve doğalgaza bağlı Suudi Arabistan ve Rusya’yı doğrudan etkiledi. Diğer yandan üretimdeki azalmaya rağmen, fiyatlar düşmeye devam etti. 1999’dan beri görülmeyen oldu ve sene başında 70 Amerikan doları seviyelerinde olan Brent petrol varil fiyatı 15 dolara kadar düştü.

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU