Çin ve ABD arasında Kovid-19 yargı savaşları: Vuhanlı avukat ABD hükümetini dava etti

Vuhanlı bir avukat ABD'yi salgının başlangıcında Kovid-19 vakalarını olduğundan az bildirmekle suçlayarak ABD hükümetine dava açtı

Çin 9 gün üst üste ülkede Kovid-19 nedeniyle ölüm yaşanmadığını duyurdu (AFP)

Kovid-19 pandemisi nedeniyle ABD ve Çin arasında yargı alanında da bir mücadele yaşanıyor.

Kısa süre önce ABD’nin Missouri eyaleti koranavirüs salgınıyla ilgili dünyaya yalan söylemekle suçladığı Çin hükümetini dava etmişti.

Çin Komünist Partisi'nin İngilizce resmi yayın organı Global Times'ın haberine göre, ABD hükümetini salgının başında koronavirüs vaka sayılarını daha az bildirmek ve vakaları grip hastalığı gibi göstermekle suçlayan Vuhanlı avukat Liang Xuguang dava sürecini bir videoyla anlattı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Liang 18 Nisan tarihli video kaydında, açtığı davada ABD hükümetinin salgın sırasında grip vakası olarak gösterilen Kovid-19 hastalarının sayısı ve ayrıntılarını açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi.

Çinli bir avukat olarak bu konulara işaret etme sorumluluğu olduğunu söyleyen Liang, meslektaşlarından da benzer bir yol izlemesini istedi.

Çinli avukat şikayetinin yer aldığı davayı elektronik posta yoluyla 20 Mart'ta ABD'nin Vuhan konsolosluğuna ilettiğini ancak yanıt alamadığını söyledi. 24 Mart'ta Jiangsu eyaletindeki bir meslektaşından davayla ilgili materyalleri Vuhan'daki mahkemeye göndermek için yardım istediğini belirten Liang, 28 Mart'ta davayı internet üzerinden açmaya çalıştığını ancak başarısız olduğunu aktardı.

Bir gün sonra yeniden davayla ilgili materyalleri Vuhan'daki mahkemeye gönderdiğini anlatan avukat, 4 Nisan'da belgelerin mahkemeye ulaştığını kaydetti.

Davada ABD hükümeti, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC),  ABD Savunma Bakanlığı ve diğer kuruluşlardan yaklaşık 28 bin dolar (195 bin TL) tazminat talep edildi.

Dava dosyasında Eylül 2019'dan Mart 2020'ye kadar ABD hükümeti ve CDC,  daha sonra Kovid-19 olduğu ortaya çıkan hastaları kasıtlı şekilde "grip" olarak tanımlayarak kamuyu yanlış yönlendirmekle suçlandı.

Bu "örtbasın" küresel ölçekte Kovid-19 pandemisine yol açtığı öne sürüldü.
 


Kısa süre önce Missouri Başsavcılığı, Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi'ni salgında ''bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği'' gerekçesiyle mahkemeye vermişti. 

Çin'in eylemlerinin Missouri eyaletinde can kayıplarına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı belirtilen iddianamede, "Çin hükümeti, Kovid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında dünyaya yalan söyledi ve hastalığın yayılmasını durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Çin hükümeti bu eylerimlerinden sorumlu tutulmalı" ifadelerine yer verilmişti. 

Ancak hukuk uzmanları ABD yargısında diğer ülkelere açılan davaların engellendiğini hatırlatarak davanın sembolik olduğunun altını çizmişti.

Pompeo: Çin yavaş davrandı

ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo ise muhafazakar radyocu Larry O'Connor'ın programında yaptığı açıklamada, Çin'in yeni koronavirüs vakalarından Kasım 2019 gibi erken bir tarihte haberdar olabileceğini ileri sürerek Çin'in salgın sürecinde şeffaf olmadığı yönünde ABD'den gelen suçlamalara  bir yenisini ekledi.

Pompeo röportajda" Çin hükümetince bilinen ilk vakaların belki de kasım kadar erkenden ama kesin olarak aralık ortasından itibaren olduğunu hatırlayın. Dünya Sağlık Örgütü de dahil dünyadaki herkes için bunu tanımlamakta yavaş davrandılar" dedi.

ABD'nin Çin'den SARS-CoV-2'nin Vuhan'da tespit edilen ilk örneği de dahil hala bir dizi bilgi talep ettiğini söyleyen Pompeo "Şeffaflık konusu sadece Kasım, Aralık ve Ocak aylarında ne olduğunu anlamak açısından tarihsel bir konu değil, bugün için de önem taşıyor. Virüs hala ABD'de ve dünyada çok sayıda kişinin hayatını etkiliyor" dedi.

Çin'dense Pompeo'nun açıklamalarına yanıt gecikmedi.

Çin Dışişleri sözcüsü Geng Shuang günlük basın toplantısında Pompeo'nun sözlerini "tamamen temelsiz ve tümüyle başkalarını suçlama amaçlı" diye niteledi.

ABD Savunma Bakanı'nın sözlerinin "küresel toplumun bu konudaki fikir birliğine ters düştüğünü" söyleyen Geng, Çin'in virüs hakkındaki bilgiyi "dünyaya zamanında ilettiğini ve aktif şekilde iş birliği yaptığını" söyledi. 

Çin ilk olarak 31 Aralık'ta yeni koronavirüsle ilgili resmi açıklamasını yapmıştı.

Pompeo daha önce de Vuhan'daki devlete ait viroloji labortauvarının virüsün kaynağı olma ihtimalini dışlamadıklarını söyleyip laboratuvara uluslararası erişim talep etmişti. 

Ancak Çin hükümeti ve Çinli bilim insanları bu iddiayı reddetmiş, virüsün büyük ihtimalle Vuhan'daki canlı hayvan pazarından insanlara bulaştığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU