NBA oyuncusu Brown, ABD sağlık sistemini eleştirdi: Koronavirüsten ölen Afro-Amerikalıların oranı endişe verici

Boston Celtics forması giyen Jaylen Brown, ABD'deki sağlık sisteminin eşitsiz olduğunu öne sürdü. Kovid-19 ölümlerinde siyahi insanların daha çok hayatını kaybettiğini belirten Brown, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi

Jaylen Brown / Fotoğraf: USA Today Sports

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Boston Celtics forması giyen Jaylen Brown, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sağlık sisteminin ABD'deki eşitsizliği gözler önüne serdiğini söyledi.

Brown, The Guardian için yazdığı yazıda, şu ifadeleri kullandı: 

Ben bu yazıyı yazana kadar sadece ABD'de 30 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Bu yürek burkucu rakamdaki Afro-Amerikalıların oranı endişe verici ve çok fazla. Sağlık sistemimiz, bu güzel milletin kuruluşundan bu yana maruz kaldığı eşitsizliği gözler önüne seriyor.

ABD'nin tıbbi kaynaklarının yetersiz kaldığını belirten 23 yaşındaki guard, ülkedeki işsizlik rakamlarının, tüm zamanların en yüksek derecesine ulaştığı iddialarından bahsederek, "Herkesin en yakınlarını koruma dürtsüne anlam verebiliyorum. Ancak, eğer durumunuz iyiyse sizin kadar şansı olamayan komşu veya arkadaşlarınıza da el vermenizi tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Yazıyı yazma amacının insanları bir araya getirebilmek olduğunu aktaran ABD'li basketbolcu, şunları kaydetti: 

Sosyal mesafe kapsamında kendimizi ve ailemizi dış dünyadan izole etmek kolay. Ben sizi bunun tersini yapmaya davet ediyorum. Yerel gıda bankalarına, evsizlerin yaşadığı barınaklara ve sizlerden daha az şanslı olan insanlara bağış yapın. Bu süre zarfında sağlık çalışanlarına ve diğer çalışmak zorunda olan adı duyulmamış kahramanlara kaynak ayırın. Sağlık çalışanlarının ailelerini veya ailesinden birisini kaybeden ihtiyaç sahiplerini unutmayın.

Brown ayrıca, geçtiğimiz hafta Kovid-19'dan annesini kaybeden Karl-Anthony Towns'a taziye dileklerini iletti.

Tecritin Amerikan halkını birleştirebilecek bir güç olduğunu ileri süren Brown, sosyal eşitsizlik, cinsiyet eşitsizliği, eğitim eşitsizliği yoksulluk, milli kaynaklar, kültürel önyargı eksikliği ve aşılması gereken birçok konunun bu süreçte çözülebileceğini bunun için çalışılması gerektiğini vurguladı. 

Kovid-19 salgınının dünyada en çok etkilediği ülke olan ABD'de son verilere göre 792 binden fazla vakaya rastlanırken, 40 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU