Koronavirüsle mücadelede Filistin’e yerli kurumlar aracılığıyla ABD desteği

"Filistinliler, İsrail’in aşırı sağ tutumunu benimseyen ABD’yi barış sürecinin tek sponsoru olarak kabul etmeyecek"

Filistin güvenlik güçleri izole edilen Beytunya kasabasına konuşlandı (Reuters)

Üst düzey bir Filistinli yetkili, Washington’un koronavirüsle mücadelede Filistin’e 5 milyon dolar yardımda bulunacağı açıklamasını ‘kusurlu’ olarak niteledi. Yetkili, ABD Başkanı Donald Trump yönetimini Filistin ile 2017’de sekteye uğrayan ilişkilerini yeniden başlatmanın yolunu aradığını ifade etti.

Kimliğini açıklamak istemeyen yetkilinin Independent Arabia’ya verdiği demece göre Filistinliler, şiddetle reddettikleri ve bütün ulusal haklarının ihlali olarak kabul ettikleri Trump’ın planından geri çekilmediği sürece ABD ile ilişkilerin kurulmasını reddediyor. Yetkili, aynı zamanda "Kudüs müzakere masasının dışında kaldığı müddetçe ABD yönetimi de müzakerelerin dışında kalacak. Filistinliler, İsrail’in aşırı sağ tutumunu benimseyen ABD’yi barış sürecinin tek sponsoru olarak kabul etmeyecek" ifadelerinde bulunuyor.

Beş milyon dolar

ABD’nin İsrail büyükelçisi David Friedman, ABD’nin salgınla mücadelede Filistin hastaneleri ve ailelerine 5 milyon dolar yardımda bulunacağını açıklamıştı. Ayrıca "Dünyanın önde gelen bağışçısı olan ABD, Filistin halkına yardım etmeye hazır" ifadelerini kullanmıştı.

Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhem ise "Filistin hükümetinin ABD yönetiminden hiç para almadığını ve almayacağını, Filistinlilerin böyle bir yönetimin parasına ihtiyacının olmadığını, nitekim ABD ile temasların kesik olduğunu" vurgulamıştı. Saatler sonra yeniden açıklama yapan Mulhem, ABD’nin maddi yardımlarının Filistin sağlık sektöründe kullanılması için Katolik Yardım Hizmetleri’nden (CRS) geldiğini bildirdi. Bununla birlikte, Filistinlilerin bunu memnuniyetle karşıladığını, yardımları için ABD halkına teşekkürlerini sunduğunu dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID)

ABD Dışişleri Bakanlığı ise 5 milyon dolar yardımın Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla sağlandığını açıkladı. Bu meblağ, ABD’nin salgınla mücadelelerine katkı sağlamak için bazı ülkelere tahsis ettiği 500 milyon doların bir parçası. USAID, elindeki fonları aktif olmadığı bölgelerde sağlaması için CRS’ye veriyor.

Bu adım, Kongre’deki Demokrat üyelerin, Trump yönetimini salgınla mücadelede Filistinlilere yardım etmeye çağırmaları sonrasında geldi. Üyeler, Filistin topraklarında salgınla mücadelenin, ABD’nin, Filistinlilerin ve müttefiki İsrail’in ulusal güvenlik çıkarlarını sağladığını belirtti.

Kongre üyeleri, 2020 mali yılı ödenek yasasının insani ve Filistin halkının kalkınması yönünde yardımlar için 75 milyon dolar içerdiğini söyledi. Ocak 2018’den bu yana Washington, Filistin halkına yapılan tüm yardımları dondurmaya başlamıştı. Ayrıca Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) sağladığı fonları ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) Filistin topraklarındaki çalışmalarını durdurmuştu.

Filistin güvenlik hizmetlerindeki ABD desteklerinin hala devam ettiği bir zamanda, bu yardımların değeri yılda yaklaşık 500 milyon dolar ediyor.

Siyasi anlamlar?

Siyasi analist Cihad Harb, ABD’nin bu adımında siyasi anlamların olduğu görüşünde. Washington’un şu anda hem salgınla mücadele ettiğini hem de Kasım ayında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanmakla meşgul olduğunu söyleyen Harb, yardımların ABD sivil toplum örgütlerinden Filistin sivil toplum örgütlerine geldiğini belirtti. Ancak bu adımın "ABD’nin haklarını ezdiğini düşünen Filistinliler nezdinde hoş karşılanmadığını" vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/112736

 

DAHA FAZLA HABER OKU