BM Libya Temsilcisi: Çatışmalar, dış tarafların müdahalesiyle bölgesel bir savaşa dönüşebilir

Libya’nın başkenti Trablus’taki birçok alanın bombalandığını belirten Selame, “Sivil alanların bombalanması, bir savaş suçu oluşturabilir” dedi

Trablus’taki Mitiga Havaalanından dumanlar yükseliyor / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, 28 Şubat Cuma günü Libyalı taraflar arasında gerçekleştirilen müzakere turunun ardından düzenlediği basın toplantısında, ‘ülkedeki ateşkesin çöküşünün son 24 saat içerisindeki yansımalarına’ değindi. Özel Temsilci, Libya’daki çatışmanın, dış tarafların müdahalesiyle bölgesel bir savaşa dönüşebileceğine dair de endişesini dile getirdi.

Libya’nın başkenti Trablus’taki birçok alanın bombalandığını belirten Selame, "Sivil alanların bombalanması, bir savaş suçu oluşturabilir" dedi.

Üç müzakere süreci

Gassan Selame, "Cenevre’de Libyalı taraflar arasındaki siyasi sürece ilişkin 3 gün devam eden müzakereler gerçekleştirdik ve siyasi süreç için bir gündem belirledik" dedi. Özel Temsilci, müzakerelerin bombardıman altında devam edemeyeceğini söylerken, "Ekonomik, siyasi ve askeri olmak üzere 3 şekilde müzakereler devam ediyor. Aynı zamanda 12 Ocak’ta imzalanan ateşkese de saygı duyulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Gassan Selame, "Birkaç gün içerisinde, ilk tura katılmayan tarafları ikna etmek amacıyla, Cenevre’de taraflar arasında ikinci bir müzakere oturumu düzenlenmesi için davetiyeler gönderilecek" dedi.

Selame, "Üç müzakere süreci, eş zamanlıdır, ancak bağlantılı değildir. Bir süreçte tökezlemek ya da devam etmek, diğer iki süreci etkilemeyecektir" ifadelerini kullandı.

Cenevre toplantıları

Libya siyasi süreci görüşmeleri, Cenevre’de üçüncü gününde de devam etti. Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), katılımcı listesini, toplantı takvimindeki konuları ve son tarihi henüz açıklamadı.

Libya Temsilciler Meclisi temsilcileri, görüşmede yer almazken meclis, uluslararası misyonu ‘diyalog masasındaki temsilcilerin seçimine müdahale etmekle’ suçladı.

Libya krizini çözme amaçlı siyasi diyalog, Libya’daki çatışmanın iki ana tarafı olmaksızın, geçtiğimiz Çarşamba günü İsviçre’nin Cenevre şehrinde başladı. UNSMIL, geçtiğimiz Çarşamba günü katılımcıların sayısına ve nereye mensup olduklarına bakılmaksızın, ‘taraflara baskı yapmak üzere’ söz konusu toplantıyı gerçekleştirmekte ısrar etti. Ancak bu adım, tarafların toplantıya katılımı hususunda başarı sağlayamadı.

Geçen haftalarda BM, çatışma taraflarını diyaloğa katılmaya ikna etmede başarısızlıkla karşılaştı. Siyasi oluşumlar, diyaloğu boykot edeceklerini açıklarken, diyalog masasında oturmayı da çok sayıda şarta bağladı. Bu çerçevede doğudaki parlamento, silahlı milislerin dağıtılmasını, Suriyeli milislerin ve Türk güçlerin başkentten geri çekilmesini talep ederken, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) de Libya ordusu kuvvetlerinin başkentteki kontrol ettiği alanlardan geri çekilmesini istiyor.

Rusya’nın tavrı

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ülkesinin, Afrika Birliği’nin Libya’ya askeri bir gözlemci misyon gönderme isteğini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Zaharova, geçtiğimiz Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Addis Abada’daki Afrika Birliği zirvesi sonunda birlik liderlerinin yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Afrika Birliği liderleri, ‘birliğin Libya çatışması tarafları arasında bu hususta bir anlaşmaya varılması halinde ateşkesi takip etmek için bir grup askeri gözlemci göndermeye hazır olduğunu’ duyurmuştu.

Maria Zaharova ayrıca, "Libya çözümünde öncü bir rol oynayan BM ile koordineli olarak gerçekleştirilmesi gereken, askeri gözlemcilerin faaliyetlerinin, ‘uluslararası toplumun Libya’daki durumu normalleştirme çabalarına’ büyük bir katkısı olabilir" dedi.

Çatışmalar devam ediyor

Öte yandan 28 Şubat’ta sabah saatlerinde Trablus’un güneyinde topçu ve füze saldırıları yeniden patlak verdi. Mitiga Uluslararası Havaalanı’na yaklaşık 60 füze merminin düştüğü açıklanırken bu durum, havaalanı idaresini uçuşları askıya almak zorunda bıraktı. Haber ajansları ise, Trablus’taki Mitiga askeri üssündeki UMH’ye bağlı bir karargahı hedef alan Mareşal Halife Hafter komutasındaki ordunun, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı çok sayıda askeri bu saldırıda öldürdüğünü bildirdi.

Başkentteki savaş eksenlerinde de ağır silahlarla çatışmalar yaşandı. Orduya ait bir Libya askeri kaynağı, "Ebu Selim ekseni, UMH unsurları ve ordu kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalara tanık oluyor. UMH, sabahın erken saatlerinde havan toplarıyla ordu mevziilerini hedef aldı" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/98386

DAHA FAZLA HABER OKU