ABD, Suriye’de yeni bir üs daha kuruyor

Suriye’de geçen ekim ayında çekilme kararı alan ABD, Suriye’nin Haseke kent merkezinde yeni bir üs daha kuruyor

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’ndan önce ABD’nin bölgede onlarca askeri üssü bulunuyordu. 

ABD, harekattan sonra Kobani, Tel Abyad, Resulayn ve Rakka gibi yerlerdeki askeri üslerini boşalttı.

Geçen yıl Suriye’den çıkma kararı alan ancak daha sonra petrol bölgelerinin güvenliği için dönen ABD, Haseke kentinin Hiweyran mahallesinde yeni bir askeri üs kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Üssün kurulduğu yer IŞİD’lilerin tutuklu bulunduğu cezaevine yakın 

Independent Türkçe’ye konuşan bir kaynak, üç gün önce eski belediye binasının bulunduğu alana inşa edilmeye başlanılan üssün IŞİD’lilerin tutuklu bulunduğu büyük bir cezaevinin yakınında olduğunu söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde olan bölgede askeri üsse askeri araçlarla beraber elektrik üretiminde kullanılan ekipmanların da sevk edildiği belirtildi.

Üsse ABD bayrağı asıldı

2011’de Suriye iç savaşının başladığı dönemde sık sık protesto gösterilerine sahne olan üs bölgesinin Esad rejiminin kontrol ettiği bölgeye de yakın olduğu kaydedildi. 

Üsse yerleşen yaklaşık 150 ABD’li askerlerin Amerikan bayrağını astığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin Suriye’deki varlığı

ABD, Suriye'de çekilme kararının ardından Türkiye sınırındaki Kamışlı kentinin batısında yer alan Hibo köyünde askeri üs kurmuştu.

ABD, Suriye kuzeyinde petrol bölgeleri olan Deyr ez Zor, Rakka, Rimelan, Çılağa, Derik ve Haseke kırsalında askerlerini bulunduruyor.

Bölge kaynaklarına göre ABD’nin Suriye’de iki binin üzerinde askeri bulunuyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU