Eski Iraklı Bakan Zubeydi: 2 bin IŞİD’li Suriye’den Irak’a sızma girişiminde bulunuyor

Eski Maliye Bakanı ve Irak İslami Yüksek Konseyi Üyesi Bakır Ceber ez-Zubeydi, IŞİD’in ülkede 2014’teki gibi etkin olmak için hazırlık yaptığını söyledi. Zubeydi, “Binlerce IŞİD’li Hazar bölgesine yönelmiş durumda” dedi

IŞİD'in Irak'taki hareketliliği artıyor / Fotoğraf: AFP

Musul’dan çıkartılan ve Suriye’de geriletilen IŞİD’in son dönemde tekrar Irak’a sızma girişiminde bulunduğu ifade ediliyor. 

Kerkük başta olmak üzere Diyala, Tikrit ve Musul’da zaman zaman varlığını hissettiren örgütün, hazırlıkları Iraklı yetkililerin gözünden kaçmıyor. 

Iraklı birçok yetkili, IŞİD’in yeniden toparlanmaya çalıştığını, bazı bölgeleri yeniden ele geçirmesinin sürpriz olmayacağı görüşünde. 

Bu yöndeki görüşün sahiplerinden biri de Eski Maliye Bakanı ve Irak İslami Yüksek Konseyi Üyesi Bakır Ceber ez-Zubeydi

IŞİD
IŞİD Suriye'den Irak'a sızma girişimlerinde bulunuyor / Fotoğraf: AA

Zubeydi, görüşünü rakamlar vererek kuvvetlendiriyor. Bağdat Today’a konuşan Zubeydi, “2 bin IŞİD’li Suriye sınırından Salahaddin kentine sızma girişiminde bulundu” dedi. 

“TSK Başika ve Kandil Dağı’ndaki güçlerini artıyor”

Zubeydi’ye göre, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrol ettiği bölgelerde bulunan 2 bine yakın IŞİD unsurunun Musul’un güneyindeki Hazar bölgesine yönelmiş durumda.

Irak güvenlik güçlerini ‘tehlikeli güvenlik ihlali’ konusunda uyaran Zubeydi, yetkilileri IŞİD’e karşı birlikte hareket etmeye ve acil adımlar atmaya çağırdı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Başika ve Kandil Dağı’ndaki güçlerini artırdığına savunan Zubeydi, Musul yöneticilerin ve meclis üyelerinin Samara’nın kuzeyindeki Selahaddin kentine yönelen IŞİD’lilerin tehlikesini görmezden geldiğini ifade etti.

 

bakır-zubeydi-Iraq-Today.jpg
Bakır Ceber ez-Zubeydi / Fotoğraf: Irak Today

 

“Irak ile Suriye sınırı çok uzun ve hepsi kontrol edilemiyor”

Bu konuda Zubeydi yalnız değil. Başka Iraklılar da IŞİD’lilerin Irak’a girip çıktıklarını söylüyorlar. 

IŞİD’in yeniden Irak’ta etkin olmak için uğraştığını söyleyenlerden biri de Musul İl Meclis Üyesi Hıdır İlyas. 

Independent Türkçe’ye konuşan İlyas, son dönemlerde IŞİD’lilerin bölgedeki hareketliliğinin arttığını söyledi.

Özellikle Irak güvenlik güçlerinin kontrol edemediği bölgelerde IŞİD hücrelerinin bulunduğunu aktaran İlyas, Suriye’den kaçan örgüt militanların sınırdan Irak topraklarına geçtiğini kaydetti.

Irak ile Suriye sınırının Rabia’dan Ramadi’ye çok uzun bir sınırı olduğu için güvenlik güçlerinin geçişlerinin engelleyemediğini ifade eden İlyas, “İki ülke çok uzun bir sınıra sahip. Sınır boyunca güvenlik güçlerinin olmadığı ara boşluklarda var” dedi.

İlyas, IŞİD unsurlarının Irak’ın Selahaddin kentine yönelmelerini şu sözlerle izah etti:

“Selahaddin Ortadoğu’nun en büyük petrol kaynaklarına sahip bir bölge. Örgüt mensuplarının bölgeye yönelmelerinin sebebinin petrol olduğunu düşünüyorum.”

 

ışid.jpg
IŞİD'in Irak'taki etkinliği artıyor / Fotoğraf: AA

 

“IŞİD’in yeniden doğması uzak bir ihtimal değil”

2005-2008 yılları arasında Irak Cumhurbaşkanlığı basın müşavirliği yapan gazeteci Hiwa Osman, Barış Pınarı Harekatı sonrası SDG’nin bölgedeki gücünün azaldığını ve birçok IŞİD’linin hapishanelerden kaçtığını ifade etti.

IŞİD’in daimi bir tehdit olduğunu ve örgütün engellenmesi için birliğinin önemine vurgu yapan Osman, “Maalesef bölgesel güçler bu konuya fazla odaklanmıyor. Yeterince ehemmiyet verilmediğinden IŞİD’in yeniden doğması uzak bir ihtimal değil” şeklinde konuştu.

Osman, “Terör Örgütüne yönelik farklı destekler var. Bu destek Irak ve Suriye’nin içinden değil tabii. IŞİD ile mücadelede en önemli konu örgütün destek yollarının kapatılmasıdır” dedi.

Türkiye’nin Kandil çevresinde askeri güçlerinin olmadığını ama bölgeye hava saldırıları gerçekleştirdiğini belirten Osman, Başika için ortaya atılan iddianın doğru olabileceğini aktardı.

Ne olmuştu? 

Ocak 2014’te Irak’ın Felluce kentini ele geçiren IŞİD, yıl içerisinde Musul, Selahaddin, Anbar, Diyala ve Kerkük’ün bir kısmını tamamen ele geçirdmişti.

Örgüt eş zamanlı olarak Suriye’de de ilerlemiş ve ülkenin yaklaşık üçte birini kontrolü altına almıştı. 

22 Eylül IŞİD’le mücadele için önemli bir tarih oldu. ABD’nin öncülüğünü yaptığı uluslararası koalisyon örgüte karşı hava operasyonlarına başladı.

Hem Irak hem de Suriye’de örgüt tarafından ele geçirilen bölgelerin tamamı güvenlik güçleri tarafından tekrar geri alındı.

Eski Irak Başbakanı Haydar İbadi, Aralık 2017'de IŞİD’e karşı zafer kazanıldığını duyurdu.

Suriye’de ise Rusların hava ve İran’ın kara desteğini alan Şam yönetimi ile uluslararası koalisyonun desteğini alan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD’in kontrolündeki bölgeleri ele geçirdi.

IŞİD’in temizlenmesinin üzerinden 2 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen, örgüt özellikle Musul, Kerkük, Selahaddin ve Anbar gibi vilayetlerinin bazı bölgelerinde eylemlerini sürdürüyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU