Koronavirüsün pençesindeki Çin'de stresle başa çıkma tavsiyeleri: Ağlayın, kum torbası yumruklayın, içki içmeyin

Çin'de 400'den fazla kişinin ölümüne yol açan koronavirüs nedeniyle evde uzun süre kapalı kalanların çektiği komik videolar milyonlarca kez görüntülendi. Yetkililer de sağlık görevlileri ve halkın psikolojik durumunu koruması için tavsiyeler veriyor

Çinli sağlık yetkilileri ülkede 425 kişinin ölümüne yol açan, dünya genelinde de yaklaşık 21 bin kişiye bulaşan yeni koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle halkın psikolojik durumunun olumsuz etkilenmemesine uğraşıyor.

Koronavirüs salgınını nedeniyle ülkedeki okul ve iş yerlerinin bu hafta açılması ertelenmiş, kamusal etkinlikler iptal edilmiş, süresi uzatılan Çin Yeni Yılı tatili sırasında salgından etkilenmemeleri için halk evde kalmaları yönünde uyarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem evde uzun süre kapalı kalanlar hem de virüsle mücadele görev alan sağlık personelinin psikolojik durumu ülkede tartışma konusu halinde geldi.

Resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, doğudaki Anhui eyaleti dahil bazı bölgelerde salgından etkilenenlerin psikolog ya da psikiyatristlerle konuşabilmesi için 24 saat görev yapan yardım hatları oluşturdu.

"Ağladıktan sonra daha iyi hissedeceksiniz"

AFP'nin aktardığına göre sağlık uzmanları da "olağandışı durumlarla" nasıl başa çıkabileceğine yönelik bir dizi öneri sıraladı. 

Pekin'deki Huilongguan Hastanesi'nden Yang Fude virüsle mücadele eden görevlilere şu tavsiyeleri verdi: 

Eğer duygularınızı kasıtlı olarak bastırdaysanız tenha bir yer bulup orada iyice ağlayabilirsiniz. Ağladıktan sonra daha iyi hissedeceksiniz. Kapalı hava sadece şiddetli sağanak sonrası açılır.

Yang görevlilerin ofislerine kum torbası kurup rahatlamak için birkaç dakika yumruklama egzersizi yapabileceklerini de ekledi. 
 


"İçki ve oyunlardan uzak durun"

Çin'in sosyal medyası Weibo'daysa evde kalanların sıkıntıyla başa çıkmak için yaptıklarını anlattıkları paylaşımlar popüler durumda. 

Bunlardan  "Babam en sonunda çıldırdı" başlıklı bir video 440 milyon görüntüleme ve 120 bin yoruma ulaşırken, bir evde aile üyelerinin duvarla badminton oynadığı video da sık izlenenler arasında yer aldı. 
 


"Evde kalırken ne kadar sıkılabilirsiniz?" etiketi 80 milyondan fazla kez görüntülenirken bir kullanıcı şu ifadeleri kullandı:

Bu evde kaldığım 10. gün. Artık gündüz mü yoksa gece mi olduğunu ayırt edemiyorum.

Evde sıkıntıdan yüzlerce ay çekirdeğiyle Mickey Mouse heykeli yapan bir Weibo kullancısının gönderisi de popüler paylaşımlar arasında yer aldı.
 

Çin'deki ölüm ve enfeksiyonların çoğunun yaşandığı Hubey eyaletinde yaklaşık 2 haftadır seyahatler kısıtlı ve eyaletin büyük kısmı tecrit altına alınmış durumda..

Ülke genelinde halka sürekli hoparlörlerden virüse karşı nasıl korunacakları yönünde talimatlar verilirken, Çinli uzmanlar halka evde zaman geçirirken kendilerini oyunlara ve içkiye kaptırmamaları uyarısı yapıyor.

Çin Bilimler Akademisi'nden Chen Xuefeng şu ifadeleri kullanıyor: 

İçki içmek ve saatlerce oyun oynamak stres için iyi değil, duygu durumunuz daha da kötüleşebilir.

Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ilk kez görülen yeni koronavirüs Çin'de 425, Hong Kong'da 1, Filipinler'de de 1 kişinin ölümüne yol açtı.

Dünya genelinde 20'den fazla ülkeye yayılan virüsün toplamda 20 bin 600'den fazla kişiye bulaştığı açıklandı. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU