Şabva'daki Kültür ve Sanat Festivali, Yemen’i büyüledi

Festival, Şabva Valiliği'ne bağlı 17 bölgenin tamamında, Kültür Bakanlığı’nın sanat ekipleri tarafından düzenlenen çeşitli sanat ve kültür etkinliklere tanık oldu

Şabva’daki 2. Kültür ve Sanat Festivali’nde rol alan bir ekip / Fotoğraf: Independent Arabia

Doğu Yemen’in Şabva Valiliği, savaşın enkazı ve yankılarının sürdüğü bir zamanda sahnede zengin kültürüyle ışıldıyor. Sahra, Sehl ve Sahil bölgelerinin dolup taştığı eşsiz kültürel mirasın bir araya geldiği "İkinci Kültür ve Sanat Festivali", geniş kitlelere eşi benzeri görülmemiş bir şekilde umut ve canlılık veriyor.

Halkın ve resmi isimlerin katılımı dikkat çekiyor

Halk, Husiler’in Mart 2015’te şehri işgal etmesinin ardından savaşın izlerini yavaş yavaş silerek hayata ve sanata olan isteğini göstermeye başladı.

Şabva Valisi Muhammed Salih bin İdyu, cumartesi günü valiliğin idari merkezi olan Atak şehrindeki Şair Ali bin Yeslem Kültür Merkezi’nde 2. Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışını gerçekleştirdi.

Eşsiz çeşitlilik

Festival, Şabva Valiliği'ne bağlı 17 bölgenin tamamında, Kültür Bakanlığı’nın sanat ekipleri tarafından düzenlenen çeşitli sanat ve kültür etkinliklere tanık oldu. Festival boyunca şarkılar söylendi, Halk Dansları Kültür Topluluğu tarafından halk oyunları oynandı, şiir yarışmaları ve kültürel sempozyumlar yapıldı, yüzlerce yıllık antik eserler ve fotoğraflar sergilendi. Coğrafi çeşitlilik ve kültürel zenginlikle birleşen bu geleneğin ve mirasın tutkunları, Atak’taki kültür merkezinin salonlarını doldurdu.

yemen 2 indyAR.png
Festivalde "kültürel miras köyünün" açılışı da gerçekleştirildi / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Şabva kültürünün korunması

Şabva Valisi, festivalin açılışında böylesine büyük ve önemli etkinliklerin düzenlenmesinin kültüre ve sanata verilen değeri gösterdiğini, aynı zamanda yerel otoritenin de dikkatini çektiğini vurguladı.

Festivalin mesajı

Festivalin açılış gününün oldukça farklı ve heyecan verici olduğunu dile getiren Vali İdyu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bereketli topraklarında dört medeniyetin hayat sürdüğü Şabva, Yemen'de yaşanan olayların ve 6'ıncı yılına giren savaşın ortasında, bu festival vesilesiyle "kültürün, medeniyetin ve hoşgörünün başkenti" olduğu mesajını verdi. Bu tarihi günde sahte gösteriler yerine özgünlüğünü ve geleneği koruyan folklörü sergilemek istedik. Aynı zamanda festival dâhilinde her bölgenin sahip olduğu maddi ve mânevi değerlere de yer vermeye çalıştık"

 

yemen3 indyAR.png
Şabva Valiliği, coğrafi çeşitliliğinden doğan yaratıcı bir kültüre sahip / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Yıllık gelenek

Vali İdyu, açılış konuşmasında festivalin yıllık düzenlenen bir gelenek haline gelmesine ve 20 Ocak'ın eyaletteki popüler ve kültürel mirasın günü olmasına karar verildiğini bildirdi.

Kültürel miras köyü

Kültür Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Salah el-Basi, festivalin böyle bir miras köyünün açılışına tanıklık etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Bu köyde çadırları, şiir ve koleksiyon evleri, kültürel parçaları, el sanatları, tarım ürünleri ve geleneksel yiyecekleri ile meşhur Şabva geleneklerin ve göreneklerin sergilendiğini kaydetti.

yemen4 indy AR.png
Festival, her yıl tekrarlanan bir gelenek haline gelecek / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Sergiler

Basi, festivalde aynı zamanda kadınların el emeklerinin bulunduğu eşsiz sergilerin de yer aldığını söyledi. Basi, Habban Tarih Müzesi, yöresel kıyafet ve resim sergisi ve meşhur Şabva balı üretim araçlarının da yer aldığı sergilere dikkat çekti.

Şabva gecesi

Geniş kitlelerin katıldığı etkinliklerden biri de akşam geç saatlerinde gerçekleştirilen ve doğaçlama kafiyeli şiir atışmalarının yapıldığı "Şabva Gecesi" oturumlarıydı.

Festival, Yemen'in birkaç yıldır içinde bulunduğu değişken siyasi duruma rağmen Yemen aydınlarından ve sanatçılarından övgüler aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/89626

DAHA FAZLA HABER OKU