7 İsrail garnizonu, Batı Şeria'daki Filistin topraklarına el koydu

Mevcut 12 doğal koruma alanının sınırlarının genişletileceğini de belirten Savunma Bakanı Naftali Bennett, bunlardan birinin de 70 yıl önce Ölü Deniz El Yazmaları’nın keşfedildiği Kumran Mağaraları sit alanı olduğunu açıkladı

İsrailli bir asker, İsrail makamlarının ed-Deyrat kasabasında yasadışı kabul ettiği bir Filistin evinin yıkıntılarını koruyor / Fotoğraf: AFP

İsrail, yaklaşık 25 yıl sonra bir ilke imza atarak, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 yeni doğal koruma alanının kapılarını açacağını açıkladı.

Tartışmalı karar, İsrail'deki insan hakları örgütleri ve Filistin tarafınca şiddetli bir şekilde kınandı. Gerek İsrailli STK’lar gerekse de Filistin yönetimi, kararı Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası mahkemelere taşıma sözü verdi.

İsrail Kumran Mağaralarını yerleşime açacak

Mevcut 12 doğal koruma alanının sınırlarının genişletileceğini de belirten Savunma Bakanı Naftali Bennett, bunlardan birinin de 70 yıl önce Ölü Deniz El Yazmaları’nın keşfedildiği Kumran Mağaraları sit alanı olduğunu açıkladı.

Yerleşimcilik yanlısı Yeni Sağ Partisi’ne başkanlık eden Naftali Bennett, “yeni Siyonist yerleşim birimlerinin, Batı Şeria’nın yüzde 61’ini teşkil eden tam güvenlik kontrolü altındaki C Bölgesi’nde kurulacağını” bildirdi.  

1990'larda imzalanan Oslo Anlaşmalarından bu yana ilk kez böyle bir kararın verildiğini açıklayan Bennett, şu ifadelerde bulundu:

“İsrail topraklarını ciddi ölçüde güçlendiriyoruz. C Bölgesi'ndeki Yahudi yerleşim birimlerini lafla değil, fiillerle geliştirmeye devam edeceğiz. Tüm İsrail vatandaşlarını bu topraklarda dolaşmaya davet ediyorum. Bu toprakları tanımaları ve Siyonist projeyi keşfetmeleri için onları buralarda yürüyüşe çıkmaya çağırıyorum”

Bu yerleşim birimleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun geçen Eylül ayında İsrail'e ilhak edileceğini söylediği Ürdün Vadisi topraklarını da içerecek.

Uluslararası yasalara göre, Batı Şeria'daki Siyonist yerleşim birimleri, yasadışı kabul ediliyor. Zirâ bu yerleşimler, uzun yıllardır süren ve İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirmek için geniş çapta kabul gören iki devletli çözüme zarar veriyor.

İsrail’in söz konusu hareketini kınayan Filistin Yönetimi, Bennett'i “bu bölgelerdeki Filistin varlığıyla savaşmak için yeni bir sömürge şemsiyesi inşa etmekle” suçladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, bu “tehlikeli duyuruya” dair BM ve uluslararası mahkemeler huzurunda şikayet bulunacağını vurguladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada “Bennett'in sömürge ve yayılmacı kararlarını şiddetle kınayan Filistin Dışişleri Bakanlığı, bu doğal koruma alanlarının yerleşime açılmasının Filistin topraklarının müsaderesine altyapı oluşturduğunu ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Siyonist yerleşimleri destekleyici nitelikte olduğunu doğruluyor” ifadeleri kullanıldı.

İşgal altındaki topraklarda Siyonist yerleşim birimlerine karşı çıkan İsrail merkezli Peace Now (Barış Hemen Şimdi) hareketi, yeni doğa garnizonları için önerilen alanın en az üçte birinin Filistinlilere ait topraklarda bulunduğunu ve bunun İsrail kanunlarına göre de yasadışı olduğunu belirtiyor.

İsrail’in Batı Şeria topraklarında yaklaşık 96 doğa garnizonuna ve 14 milli parka sahip olduğuna değinen Peace Now, bu adımın Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin İsrail'e ilhak edilmesinin normalleşmesine katkıda bulunduğunun altını çiziyor.

Hareketin Kalkınma ve Dış İlişkiler Direktörü Brian Reeves, 31 farklı İsrail yerleşim alanının kısmen ya da tamamen bu garnizonlar dâhiline inşa edildiğini belirtti. Independent’a konuşan Reeves, İsrail’in garnizonlar vasıtasıyla Filistinlileri bu topraklardan uzak tuttuğunu, buralara ev inşa etmelerini engellediğini açıkladı. Aynı zamanda “İki devletli çözüm, ne olursa olsun, Batı Şeria topraklarının yaklaşık yüzde 61'inin İsrail'in elinde olmasını desteklemez” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/87206

DAHA FAZLA HABER OKU