Kılıçdaroğlu: Ortadoğu politikası 180 derece değişmeli

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Ortadoğu'daki politikasını 180 derece değiştirmesi ve barış ekseninde bir siyaset yapması gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının 180 derece değişmesi ve barış eksenli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

“Ortadoğu'da yeni kanlı bir sayfa açılacak” ifadesini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Hiçbir ülke bu bölgede bataklığa girmemiş ve olanları yukarıdan izlemiştir. Bu konuda son derece dikkatli ve tutarlı bir politika izlemeliyiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Kadın Muhtarlar Buluşması toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“Suriye'nin tamamını getirseydiniz…”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Ortadoğu’ya girmeyin dediğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Beni suçladılar. Orada çocuklarımız var. Bizim askerlerimiz var. Suriyelilere destek olan sivil toplum kuruluşlarının çalışanları var. Diyor ki, '40 milyar dolar ödedik, 40 milyar dolar daha ödeyeceğiz' diyor. Şimdi 1 milyon kişinin geleceği söyleniyor. Suriye'nin tamamını getirseydiniz. Peki bizim ne kazancımız var. ABD ve Rusya oraya yerleşmedi mi? Yerleşti, taşeronluğunu da biz yaptık. Suriye'deki maşa, Türkiye oldu” dedi.

Kılıçdaroğlu Suriye ile ilgili olarak şunları kaydetti:

Biz Suriye'ye niye girdik. Kaç kişi öldü biliyor musunuz? Yüz binlerce kişi öldü. 6.5 milyon insan göç etti. Ortadoğu ile tarihsel bağlarımız var bizim. Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Ortadoğu'daki olaylara bu kadar müdahil olmadı. Irak ile İran 8 yıl savaştı. Her iki ülkenin de güvendiği ülke Türkiye'ydi.

Diplomasi önerisi

TBMM’de kabul edilen Libya tezkeresine tepki gösteren CHP lideri, “Şimdi Libya'ya gidiyor çocuklarımız. 'Seni Fizan'a süreceğim' diye bir söz vardır. Fizan Libya'da bir çöldür. Evet, orada bir sorun var. Ne yaparsın? BM'ye, 'orada meşru bir hükümet var' deyip BM'yi devreye sokarsın. Arap Birliği'ni devreye sokarsın. Diplomasiyi kullanırsın. Savaş diplomaside son çaredir” ifadelerini kullandı.

“Kanlı bir sayfa açılacak”

ABD’nin hava saldırısında öldürülen İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Süleymani, İran'ın önemli bir askeriydi. Ortadoğu'da etkili bir isimdi. Ortadoğu'da yeni kanlı bir sayfa açılacak. Benim isteğim Türkiye, Ortadoğu politikasını 180 derece değiştirip barış eksenli hareket etmelidir. Hiçbir ülke bu bölgede bataklığa girmemiş ve olanları yukarıdan izlemiştir. Bu konuda son derece dikkatli ve tutarlı bir politika izlemeliyiz. ABD'nin yaptığı da yanlıştır. Bir ülkenin komutanını öldürüyorsunuz. Bu ülkeler arasın çatışmaya zemin hazırlamadır. Diplomasi önemli bir şeydir ve bizler bütün bunları dikkate almak zorundayız.

 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU