Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'ten istifa sinyali

Berhem Salih, yeni hükümeti kurması için bir adayı görevlendirmeden önce siyasi partilere görevinden istifa edebileceğinin sinyallerini verdi

Fotoğraf: AFP

Irak basınında yer alan haberlerde, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in siyasi partilere görevinden istifa edebileceğinin sinyallerini verdiği aktarıldı.

DPA’nın Irak basınına dayandırdığı haberine göre, Kusay es-Suheyl'in Başbakanlık koltuğuna oturması için Irak Cumhurbaşkanı Salih’e, Bina Koalisyonu tarafından büyük baskı uygulanıyor. Irak Cumhurbaşkanı ise parlamentodaki blokları göstericilerin taleplerini dinlemeye çağırdı.

Öte yandan, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi, yaptığı basın açıklamasında, "Halkın iradesini temsil etmeyen adaylar Irak Parlamentosu’ndaki tüm blokların onayını alsa bile kabul edilmeyecektir. Kamunun memnuniyeti başbakanlık koltuğuna geçecek bir sonraki ismin belirlenmesinin temelini oluşturuyor" dedi.

Yaklaşık iki haftalık bir sakinliğin ardından göstericiler, Irak'ta tekrar seslerini yükseltmeye başladı.

Göstericiler ikinci kez uzatılan yeni başbakanın belirlenmesi noktasındaki anayasal sürenin bugün sona ermesinin ardından hala hükümeti kurmak için görevlendirilecek isim üzerinde anlaşamayan politikacılara karşı tekrar seslerini yükseltmeye başladı. İran’ın kendi tercihinden vazgeçmemesi, ortak bir başbakan adayı üzerinde uzlaşma sağlanmasına engel oluyor.

Siyasi partiler, bir başbakan adayının belirlenmesi için anayasa tarafından tanınan sürenin dün (pazar), üçüncü kez dolmasına rağmen bir aday üzerinde anlaşamadı.

Adil Abdulmehdi hükümeti, Kasım ayının sonunda istifa etmiş göstericiler de bunu memnuniyetle karşılamıştı.

Bugün ise kendilerini oyalamakla suçladıkları Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih'i devirmek istiyorlar. Göstericiler tarafından Halbusi ve Salih’e yönelik "sıra size de gelecek" sloganları atılıyor.

Salih'in yeni hükümetin belirlenmesi için başvurduğu Federal Mahkeme, Cumhurbaşkanı’na tüm seçenekleri mümkün kılacak ucu açık bir cevap verdi. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı, başbakan adayı gösterme hakkını elinde bulunduracak en büyük siyasi bloğun belirlenmesi için tekrar Parlamento'ya başvurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU