Filistin yönetimi, Batı Şeria'daki memur maaşlarının yarısını ödeyebildi

Gazze'ye saldırıyı sürdüren İsrail, Batı Şeria'ya da mali baskı uyguluyor

İsrail'in saldırılarında Gazze'de en az 35 bin Filistinli öldürülürken, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 498 Filistinli Filistinli hayatını kaybetti (AFP)

Filistin Ulusal Yönetimi, İsrail vergi fonundan aktarımı kestiği için bu ay kamu sektörü maaşlarının sadece yüzde 50'sini ödeyebileceğini bildirdi.

Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'nden pazar günü yapılan açıklamada, kamu sektörü çalışanlarına nisan maaşlarının sadece yarısının ödenebileceği bildirildi. 

Yönetim, martta verilen maaşların da tamamının yatırılmadığını, finansal durum elverdikçe ödemelerin gerçekleştirileceğini bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Bakanlar Kurulu, 3 Kasım 2023'te Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar vermişti. Tel Aviv yönetimi, paranın Hamas'ın eline geçebileceğini öne sürmüştü.

Bunun üzerine, Filistin Ulusal Yönetimi, 5 Kasım 2023'te vergi fonunu almayı reddettiğini açıklamıştı. Daha sonra şubatta varılan anlaşmada Norveç, fonların aktarımını yapmayı kabul etmişti. Anlaşmaya göre İsrail, topladığı vergiyi Norveç'e transfer ediyor, Norveç de Gazze için ayrılanın dışındaki meblağı Filistin yönetimine gönderiyor. 

Ancak İsrailli medya kuruluşu Kanal 12, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in yaklaşık 170 milyon şekellik fonu (yaklaşık 1,5 milyar TL) Norveç üzerinden Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'ne göndermeyi reddettiğini aktardı.

Habere göre Smotrich, Batı Şeria'daki Filistin yönetiminin "İsrail devletine karşı faaliyetler yürüttüğünü" savunarak fonu dondurdu.

İsrailli haber sitesi Times of Israel, Maliye Bakanlığı'nın bu ay göndeirlmesi gereken fonun askıya alındığını doğruladığını fakat sürece dair detay paylaşmayı reddettiğini bildirdi. 

Uluslararası Ceza Mahkemesini'nin (UCM) İsrailli üst düzey yetkililere yönelik yakalama kararı çıkarabileceğine dair iddialar, Washington ve Tel Aviv'den tepki toplamıştı. İsrail, Filistin yönetiminin de UCM'nin böyle bir adım atması için baskı uyguladığını savunuyor. 

Amerikan habercilik kuruluşu Axios'a konuşan ve kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, UCM'nin söz konusu hamleyi yapması durumunda İsrail'in Filistin yönetimine gönderilecek fonları misilleme olarak kesebileceğini ileri sürmüştü
 


Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU