Eski Eurovision şampiyonu Jamala: Ukrayna boykotu göze alamaz

Şarkı yarışması, Gazze'yle savaşını sürdüren İsrail'i de dahil ettiği için boykot çağrılarıyla karşı karşıya

(AP)

Eurovision'un eski galibi Jamala, Ukrayna'nın şarkı yarışmasını boykot etmeyi "göze alamayacağını" çünkü ülkenin gündemde kalmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

İsrail'in bir yandan Gazze'de savaşı sürdürürken diğer yandan yarışmaya katılması nedeniyle etkinliğin boykotuna yönelik çağrılar yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da 1944 adlı şarkısıyla yarışmayı kazanan 40 yaşındaki Ukraynalı Jamala, insanlar özellikle de bundan "yorulmaya başlamışken", Ukraynalı sanatçıların ülkedeki savaşın hâlâ devam ettiğini dünyaya hatırlatmak için "seslerini yükseltmeleri ve yaratıcı olmaları" gerektiğini söyledi.

PA haber ajansına konuşan Jamala, "Bazı ülkeler katılmayı reddedebilir ama biz reddetmiyoruz. Özellikle de savaş zamanında böyle bir yarışmadan vazgeçmeyi göze alamayız" dedi.

Şu anda dünyada pek çok savaş var ve tabii ki insanların bizim savaşımızdan bıkmaması için dikkatleri sürekli üzerinizde tutmak kolay değil.

Jamala, "Ancak bu bizim görevimiz; seslerini yükseltmek ve yaratıcı olmak, Ukrayna'da kalanların, savaşanların görevi" dedi.

Bu, ülkelerini nasıl öne çıkaracakları ve gösterecekleriyle ilgili yeni yollar bulmak için sanatçıların görevi.

Eurovision boykotu için yapılan çağrılar son zamanlarda önemli bir tartışma konusu oldu. Birleşik Krallık'ın katılımcısı Olly Alexander yakında yayımlanacak BBC belgeselinde katılımına gösterilen tepkinin "çok aşırı" olduğunu söyledi.
 

Jamala
Jamala, 24 Mayıs 2016'da Ukrayna'nın başkenti Kiev'de verdiği konser sırasında sahne alıyor (AP)


Alexander, Times'a verdiği röportajda "Açıkçası, keşke savaş ya da bu amansız insani kriz olmasaydı. Barış diliyorum ve bu deneyimi zaman zaman son derece… Gerçekten üzgün ve sıkıntılı hissettim" dedi. 

Ama yine de eğlence için bir araya gelinmesinin iyi bir şey olduğuna inanıyorum. Bu yüzden Eurovision'a katılmak istedim.

Alexander, Danimarkalı sanatçı Saba ve bazı katılımcılarla birlikte bir açıklama yayımlamıştı:

Ezilenlerle dayanışma içinde olmak ve içten dileğimiz barış, acil ve kalıcı bir ateşkes ve tüm rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü ifade etmek bizim için önemli.

Antisemitizm ve İslamofobi de dahil her türlü nefrete karşı birlik içinde duruyoruz. 

Bu yıl Ukrayna'yı rapçi ve şarkıcı ikilisi Alyona Alyona ve Jerry Heil temsil edecek.
 

Olly Alexander
Olly Alexander, 14 Nisan'da Stockholm'de düzenlenen Nordik Eurovision Partisi'nde sahne alıyor (AFP)


Yarışmanın açılış turu salı günü İsveç'in Malmö kentinde başlıyor.

Gerçek adı Susana Alimivna Jamaladinova olan Jamala, Ukrayna'nın temsilcilerinin yaratıcılıklarını farkındalık yaratmak ve "Ukrayna'daki savaşın devam ettiği gerçeğinden bahsetmek" için kullanacaklarını umduğunu söyledi.

Şarkıcı, "Alyona Alyona & Jerry Heil'in bir ikili olarak yine de birçok röportaj vereceğini ve Ukrayna'daki savaşın devam ettiği gerçeğinden bahsedeceğini umuyorum" dedi.

Jamala, "Savaş hâlâ devam ediyor, ülkemizde kadınlarla çocuklar Rus bombaları ve füzeleriyle öldürülüyor. Ayrıca her gün askerler ölüyor ve bu korkunç bir şey" diye ekledi.

Ukrayna'ya özel bir ithafta bulunulacağına güvenmek doğal bir beklenti ancak açıkçası bu mantıklı değil.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU