Kıyametle ilgili sohbetler giderek yaygınlaşıyor

Nükleer savaş, iklim değişikliği, hastalık ve yapay zekaya ilişkin korkular tartışmaları değiştiriyor

(Unsplash)

Yapay zeka, savaşlar, iklim krizi ve hastalıklara ilişkin korkular "kıyamet" hakkında daha sık konuşulmasına neden oluyor.

ABD'nin Vermont eyaletindeki Middlebury College'tan profesörler Erik Bleich ve Christopher Star'ın analizine göre, "ahir zaman" artık yaygın ama ürkütücü bir akşam yemeği sohbeti haline geldi.

Bleich ve Star, StudyFinds için yakın zamanda kaleme aldıkları makalede, öne çıkan 4 "kıyamet" konusunun medyadaki haberleştirilme eğilimlerini analiz etti: Nükleer savaş, hastalık, iklim değişikliği ve yapay zeka.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, medyada kıyametle ilgili tartışmaların "kamuoyuna hakim olan kaygılar için bir barometre" olarak kullanılabileceğini öne sürüyor.

Üç ABD yayınında (The New York Times, The Wall Street Journal ve The Washington Post) 1980'le 2023 arasında "kıyamet" veya "kıyametle ilgili" kelimelerinin geçtiği makaleler analiz edildi.

Din ve eğlence odaklı makaleler filtrelendi ve geriye 4 kıyamet endişesinden bir veya daha fazlasından bahseden 9 bin 380 makale kaldı: Nükleer savaş, hastalık, iklim değişikliği ve yapay zeka.

Eğilimler, sözkonusu dönem boyunca 4 konudan da bahseden makalelerde istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, en yaygın olarak bildirilen endişeler on yıllar boyunca değişiyor. Yapay zeka ilk kez 2023'te nükleer savaştan daha fazla kıyamet tartışmalarıyla bağlantılı olarak aktarıldı.

Bu analiz, başlıca endişenin nükleer savaş olduğu Soğuk Savaş'ın sona ermesinden, bunun hastalık ve iklim krizi tarafından geride bırakıldığı 1990'lara kadar endişelerin nasıl geliştiğini izliyor.

Makalede, "2000'lere gelindiğinde gazetelerin ilgisi doğrudan çevresel kaygılara yönelmişti ve 2010'larda bu yönelim daha da arttı" deniyor.

Koronavirüs pandemisinin başladığı 2020'de, "kıyamet" ve "kıyametle ilgili" kelimeleriyle bağlantılı olarak sağlık ve hastalığa atıfta bulunan makalelerde bir fırlama görüldü.

Profesörler, 2010'lara kıyasla 2020'lerde hastalığı kıyametle ilişkilendiren neredeyse üç kat daha fazla haber olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, yapay zeka 2015'e kadar medyada neredeyse hiç yer almazken, "son teknolojik atılımların 2023'te ilk kez nükleer endişelerden daha fazla yapay zekaya değinen kıyamet makaleleri ürettiğini" belirtiyorlar.

Pew Araştırma Merkezi'nin 2022'de yaptığı bir anket, neredeyse her 10 ABD'li yetişkinden birinin insanlığın "ahir zamanda yaşadığına" inandığını ortaya koymuştu.

Bununla birlikte, bu anket ayrıca yüzde 58'inin bu inanca sahip olmadığını ve "üniversite mezunu olmayan Amerikalıların, üniversite mezunlarına göre insanlığın sonuna yaklaştığına inanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu" belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU