Devasa bir dinozor türü keşfedildi

Velociraptorlardan iki-üç kat büyük

Bilim insanlarının dinozorun nasıl göründüğünü daha iyi anlamak için kemik örneklerine ihtiyacı var (iScience)

Çin'de bulunan fosilleşmiş ayak izleri sayesinde yeni bir dinozor türü keşfedildi.

2020'de Çin'in Fujian bölgesinde keşfedilen 240'tan fazla dinozor izini inceleyen araştırmacılar 36 santimetrelik ayak izlerine rastladı. Bilim insanları Fujianipus yingliangi adı verilen yeni türe ait bu izlere bakarak dinozorun boyunun 5 metre olduğu sonucuna vardı. 

Hakemli dergi iScience'ta çarşamba günü yayımlanan araştırmada "Bacak boyu tahmini 1,8 metre olan Fujianipus, bilinen en büyük raptorlar arasında yer alıyor" diye belirtiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

65 ila 100 milyon yıl önce yaşayan raptorlar, ayak izlerinde sadece iki parmağa rastlanmasıyla ayırt edilebiliyor. Bu, keskin ve pençeye benzeyen bir parmaklarını, körelmesini önlemek için havada tutmaları ve birinin de diğerlerinden çok daha küçük olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle bu iki parmak, izlerde çıkmıyor.
 

Dinozor ayak izi
Çin'de bulunan ayak izlerinde iki parmak olması, bilim insanlarının dinozorun türünü saptamasını sağladı (Dr. Anthony Romilio)


Jurassic Park'la bilinen velociraptorların uzunluğu 1,5 - 2 metre arasında değişirken filmlerde gerçek boyutlarından daha büyük tasvir ediliyorlar. Öte yandan akrabaları megaraptorlar daha büyük olabiliyor. 

Araştırmanın yazarlarından Dr. W. Scott Persons, "Spielberg, Jurassic Park'ı yaparken velociraptorları korkutucu hale getirmek için boyutlarını abarttı. Gerçek velociraptorlar aşağı yukarı çakal kadar olur" diyor.

Evet, bizim hayvanımız Hollywood'da tasvir edilen raptorlarla aynı seviyede.

Araştırmanın bir diğer yazarı Dr. Anthony Romilio ise ekiplerinin Güney Kore'de 1 santimetre gibi çok daha küçük ayak izlerine denk geldiğini söyleyerek şöyle ekliyor:

Bu, raptor dinozorlar arasındaki inanılmaz boyut aralığını gösteriyor, uyum sağlama yeteneklerini ve ekolojik çeşitliliklerini vurguluyor.

Ekip, iskelet örnekleri bulmanın yanı sıra bu canlının yaşadığı dönemi ve o zamanlar başka hangi hayvanların var olabileceğini öğrenmek adına bu bölgede çalışmaya devam etmeyi planlıyor.



Independent Türkçe, BBC, ABC News, iScience

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU