NASA volkanik uydudaki lav gölünü gösterdi: "Cam gibi pürüzsüz"

"Obsidyen camı gibi"

NASA, Jüpiter'in volkanik uydusu Io'daki lav gölünün etkileyici bir animasyonunu yayımladı. Devasa gölün çizimi, Juno uzay aracının uydunun yakınından geçerek yaptığı gözlemlerle mümkün oldu. 

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninin yörüngesinde dönen Juno, Aralık 2023 ve Şubat 2024'te Io'nun 1500 kilometre kadar yakınından geçerek volkanik uydunun bugüne kadarki en yakın görüntüsünü almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay sondası, yüzlerce aktif yanardağa sahip uydudaki bir lav gölünü de soğurken gözlemlemişti. Juno görevinin baş araştırmacısı Scott Bolton, 16 Nisan Çarşamba günü Viyana'daki Avrupa Jeofizik Birliği Genel Kurulu'nda düzenlenen basın toplantısında "Io volkanlarla dolup taşıyor ve bunlardan birkaçını faaliyet halinde yakaladık" dedi. 

Ayrıca Loki Patera adlı 200 kilometre uzunluğundaki lav gölünün harika yakın çekimlerini ve göle dair verileri elde ettik.

Io yüzeyinin altındaki magma odasının üstünde yer alan bu gölü bilim insanları yıllardır izliyor. Magma odası, yüzeyin altındaki magmanın biriktiği yeri ifade ediyor. Magmanın yüzeye çıkmasıyla da volkan patlamaları gerçekleşiyor. 

Loki Patera'nın merkezinde soğuyan lav görülürken bunu çevreleyen şeyin muhtemelen eriyen magma olduğunu söyleyen Bolton şöyle ekliyor: 

Aletlerimizin gölde kaydettiği düzgün yansıma, Io'nun yüzeyinin bazı kısımlarının cam gibi pürüzsüz olduğunu gösteriyor. Dünya'da volkanik patlamalarla ortaya çıkan obsidyen camını anımsatıyor.

Juno ayrıca Io'nun yüzeyinin, Jüpiter'in diğer üç büyük uydusu Europa, Ganymede ve Callisto'dan da daha pürüzsüz olduğunu tespit etti. 

Güneş Sistemi'nin en volkanik gökcismi Io hakkında geçen hafta önemli bir keşif yapılmıştı. Bilim insanları uydunun oluştuğundan beri, muhtemelen 4,57 milyar yıldır yoğun volkan patlamalarına sahne olduğunu ortaya koymuştu

Io'daki bu patlamalara Jüpiter ve diğer uyduların yarattığı kütleçekim kuvvetinin yol açtığı gelgitler neden oluyor. 



Independent Türkçe, Live ScienceScience Alert

Derleyen: Büşra Ağaç 

DAHA FAZLA HABER OKU