"ABD, İsrail'in Netzah Yehuda Taburu'na yaptırım uygulayabilir"

Gazze savaşının 200. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: BBC Rusça Yayınlar Servisi

Gazze savaşının 200. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 22 Nisan Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


RİA Novosti:
 

 

İsrail Lübnan'da kendi İHA'sını kaybettiğini doğruladı

İsrail Savunma Ordusu askeri hava kuvvetlerine ait İHA'sının Lübnan'dan fırlatılan yer-hava tipli füze tarafından vurulduğunu doğrularken askeri güçler füzenin fırlatıldığı noktaya cevap saldırısı düzenledi.

Daha önce Lübnan'daki Hizbullah hareketi ülkenin Güneyindeki Ayşiya bölgesinde İsrail hava kuvvetlerine mensup İHA'yı vurduğunu açıklamıştı.

İsrail Savunma Ordusu'nun Telegram kanalında yer alan açıklamada, "Yer-hava füzesi Lübnan hava sahasında bulunan ve İsrail askeri hava kuvvetlerine mensup İHA'ya doğru fırlatıldı. Bunun sonucunda vurulan İHA, Lübnan arazisine düşmüştür...İsrail Askeri Hava Kuvvetleri jetleri füzenin fırlatıldığı yere darbe indirdi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İsrail'in savunması amacıyla" askeri hava kuvvetlerinin Lübnan hava sahasında operasyonları sürdürdüğü belirtildi.

İsrail casus İHA'ları ve askeri uçakları son birkaç yılda filiyatta her gün Lübnan hava sahasını ihlal ediyor.


TASS:
 

 

Pentagon, Suriye'deki ABD hava üssüne düzenlenen saldırının ardından fırlatıcının imha edildiğini bildirdi

Bakanlık temsilcisi, olay sonucunda ABD ordusunun yaralanmadığını açıkladı

 Ortadoğu'da ABD liderliğindeki koalisyon savaş uçağı, Suriye'nin Rumeilan bölgesindeki askeri üsse düzenlenen başarısız füze saldırısının ardından fırlatıcıyı imha etti. Bir Pentagon temsilcisi bunu pazar günü TASS'a bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ‘Bugün koalisyon güçlerinin Suriye'nin Rumeylan kentindeki askeri üsse yapılan başarısız saldırıdan sonra savunma amacıyla füze sistemini imha etti' diye belirtildi. 

Pentagon yetkilisi saldırı sonucunda ABD askerlerinin zarar görmediğini onayladı.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:

Tom Bateman'ın haberi özetle şu şekilde:
 

 

ABD, İsrail Netzach Yehuda Taburu'na yaptırım uygulayabilir… Netanyahu mücadele sözü verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin İsrail ordusuna yaptığı yardımı kesmeyi planladığı yönündeki haberlerin ardından ülke ordusuna yaptırım uygulama girişimlerine direnme sözü verdi

Axios haber sitesi, daha önce işgal altındaki Batı Şeria'da insan hakları ihlallerinden dolayı İsrail'in Netzah Yehuda taburuna ABD tarafından yaptırım uygulanabileceğini yazdı.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan insan hakları ihlallerine dair ithamlardan dolayı İsrail Savunma Ordusu'na ABD yardımının kısıtlanacağının doğru olup-olmadığı sorulduğunda Blinken, "Ben artık bu kararı aldım, siz onu birkaç gün içinde görebileceksiniz" şeklinde yanıt vermişti.

1999 yılında kurulan Netzah Yehuda taburu sadece erkeklerin dahil olduğu ve aşırı Ortodoks Yahudilerin hizmet ettiği birimdir.


Детали (Detaylar):
 

 

Aktivistler Gazze halkına insani yardım taşıyan konvoyu durdurdu

Yüzlerce Tsav 9 aktivisti ve Dimona, Yeruham ve Beersheba sakinleri, görgü tanıklarının Gazze'ye insani yardım kamyonlarından oluşan bir konvoyun teslim edilmesinin planlandığını bildirmesinin ardından Dimona kavşağına geldi.

Aktivistler 22 Nisan Pazartesi gecesi kamyonların geçişine izin vermedi.

Hareket aktivistleri insani yardım konvoylarının hareketlerini izleyerek eylemlerini koordine ediyor. Ürdün'den gelen onlarca insani yardım kamyonunun Gazze'ye doğru yola çıktığı öğrenilirken, gece yarısı bir grup bölge sakini acilen otoyolu trafiğe kapatarak güneydeki diğer şehirlerden yardım çağrısında bulundu.

Bazı aktivistler grubu sınırdan uzaklaştırdı ve herkesi grubun hareketleri hakkında bilgilendirdi.

Polis ve sınır muhafızları olay yerine gelerek protestocuları yoldan uzaklaştırmaya çalıştı ancak daha sonra aktivistlere yardım geldi ve sütun bütün gece Dimona bölgesinde mahsur kaldı.
 

 

Filistinli kaynaklar: IDF Kalkilya ve Balata kampında faaliyet gösteriyor

22 Nisan Pazartesi gecesi, sosyal ağların Filistin kesimindeki kaynaklar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Batı Şeria'nın Kalkilya kentindeki eylemlerini bildirdi.

Daha önce Nablus'ta bulunan Balata Filistin mülteci kampında askerlerin varlığı bildirilmişti.

Yayınlara göre olay yerinde çıkan olaylarda en az bir Filistinli yaralandı.

Önceki gün Şin Bet liderliğindeki İsrail Savunma Kuvvetleri ve MAGAV güçleri, Tulkarm'daki Nur el Şems mülteci kampına yönelik özel bir operasyonu tamamladı. Bu şimdiye kadar orada gerçekleştirilen en önemli operasyon. Operasyonda 14 terörist etkisiz hale getirildi.
 

 

Biden, Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı protestolardaki 'bariz' antisemitizmi kınadı

Yahudi Pesah bayramı dolayısıyla yayınlanan mesajda Biden "Okullarımızda, cemaatlerimiz arasında ve internette yaygınlaşan 'alarm verici antisemitizme' karşı çıkılması gerektiğini" ifade etti.

Biden, "Susmak bir işe iştirak etmektir. Son günlerde hatta biz takipleri ve Yahudilere karşı şiddet çağrılarını görüyoruz. Bu giderek hortlayan antisemitizm ön yargılı ve tehlikelidir ve üniversite kampüslerinde veya ülkemizin herhangi bir yerinde ona yer yoktur" dedi.


   
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU