Erdoğan'dan 13 yıl sonra Irak'a ilk ziyaret: Ziyaretim ve imzalanan anlaşmalar iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacak

Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat'a geldi.

Erdoğan, Sudani ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü. nErdoğan'ın, Irak'taki resmi ziyaretleri kapsamında, Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda Sudani ile yaptığı görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü

Erdoğan daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.

Bağdat Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

AA-20240422-34339793-34339789-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_IRAKTA.jpg
Fotoğraf: AA


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Erdoğan ile Reşid görüşmesine ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak'tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak'ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konularının ele alındığı görüşmede Erdoğan, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak'tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak'ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.

Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak'ın istikrarı için önemli olduğunu da belirten Erdoğan, Gazze'deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini kaydetti.

Erdoğan basın toplantısında konuştu

Erdoğan-Muhammed Şiya es Sudan görüşmesi sonrası iki ülke arasında Kalkınma Yolu Anlaşması'nın da dahil olduğu anlaşmalar imzalandı.

İki lider basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

Bağdat'ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Iraklı kardeşlerim kendi evimizde olduğunu hissettirdi. Başbakan başta olmak üzere Iraklı kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Irak, ortak bağlara sahip olduğumuz bir komşumuzdur. İlişkileri ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde iradeye sahibiz.  Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum. Ortak iş birliği için anlaşmalar sağlam yol haritasını teşkil ediyor. Kalkınma Yolu Projesi hayati önemde. Terörle mücadele, ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim gibi pek çok alanda ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik.

Terörle mücadelede işbirliği

Cumhurbaşkanı ve başbakan ile gerçekleşen görüşmelerde ilişkileri ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği en önemli gündem maddelerimizden birini oluşturdu. Müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın yasaklı örgüt ilanı edilmesini memnuniyet ile karşıladık. Terör örgütü ilan edilmesi hususunda Irak hükümetinin atacağı adımda desteğe hazırız. PKK'ya karşı ortak hareket edeceğiz.

"Ticareti yukarı taşımayı hedefliyoruz"

20 milyarlık ticaret hacmini daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Yapılabilecekleri değerlendirdik. Başta Irak olmak üzere tüm bölgemizin refahına katkı sunacak plana dair kararlılığımızı muhtıra ile perçinledik. Su krizinin farkındayız. İklim krizi tüm dünyayı olumsuz etkiliyor.

Görüşmelerimizde diğer başlıklarda da iş birliği için irademizi teyit etmiş olduk.

Tüm imkanlarımızı filistin için seferber edeceğiz

Bugünkü ziyareti Filistin'deki insanlık dramının yansıması altında gerçekleştiriyoruz. Akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. Atabileceğimiz adımlar hakkında istişarelerde bulunduk. İsrail-İran ile gerilim Savaşın yayılma riskini artırmakta, Filistin'deki katliamı gölgelenmekte, Irak'taki kardeşlerimiz olumsuz etkilenmekte. Türkiye olarak Filistin devletinin kurulması doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. Tüm imkanlarımızı Gazzeli kardeşlerimiz için seferber edeceğiz.

“Etnik ve dini kesimler arasında ayrım gözetmiyoruz”

Birazdan Erbil'e geçeceğiz. Öncesinde Türkmen kardeşlerimiz ile bir araya geleceğiz. Irak'ta farklı etnik ve dini kesimler arasında gözetim yapmadığımızın altını çizerim. Irak'ı bir bütün olarak görüyoruz. Irak ile ilişkilerimize komşuluk hukuku açısından bakmaya devam edeceğiz. Irak'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Ziyaretin yeni başlangıçlara vesile olacağına inanıyorum.

Sudani: Türkiye ile ayrılmaz bir bütünüz

Ortak basın toplantısında konuşan Sudani ise, "Geçmişte olduğu gibi iyi ve kötü günlerinde Iraklı kardeşlerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu ziyaretimin yeni başlangıçlara kapı açacağına inanıyorum" dedi.

Sudani iIrak ve Türkiye'nin bölünmez bir bütün olduğunu söyleyerek, "Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırı düzenlenmesine izin veremeyiz. Türkiye ve Irak'ın istikrarını sağlayacak güvenlik işbirliğinde mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı Barzani: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Irak ziyareti kapsamında "Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu" belirtti.

Barzani, X sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretine ilişkin Türkçe açıklamada bulundu.

Barzani, açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Erbil'e yaptığı tarihi ziyaret, bölgede hassas bir döneme denk geliyor." ifadelerini kullandı.

Ziyaretin, Irak ve IKBY ile Türkiye arasındaki güçlü siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlarına da dikkat çektiğini belirten Barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Barış, istikrar, ekonomik kalkınma gibi önemli konuları ele alacağız.

Masada hangi konular var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.

Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

Ziyaretin önemli gündem maddeleri arasında terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğalgaz ve petrol akışı yer alacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat’taki resmi ziyaretinin ardından Erbil’e de gidecek.

Erdoğan’ın Irak ziyareti kapsamında İş Forumu da düzenlenecek. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak. İki ülke arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

Irak'ta caddelere Türk bayrağı asıldı

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent Bağdat'ta, merkezde yer alan Şeyh Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye, Türkçe ve Arapça "Ziyaretinizden onur duyduk" yazılı pankartlar yerleştirildi. Pankartlarda yan yana Irak ve Türk bayraklarına da yer verildi.

Erbil'de de cadde ve sokaklara Türk bayrakları asılırken Erbil Kalesi'ne Türk bayrağının görüntüsü yansıtıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan Erbil'de

Erbil Uluslararası Havalimanı'na inen Erdoğan'ı, Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve birçok yetkili tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

Erdoğan, Erbil'de üç Barzani'yle de görüştü

Bağdat'tan Erbil'e geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve  Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani'yle görüştü. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık Sarayı'ndaki görüşme basına kapalı gerçekleşti. Mesut Barzani görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kürdistan'da kabul etmekten, Kürdistan halkının ve Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda devam eden işbirliği yollarını konuşmaktan dolayı memnuniyet duyuyorum" dedi.

Heyetler arası görüşmeye ilişkin bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nden geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle Erbil’de görüştü. Görüşmede, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye’nin terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu iş birliği perspektifinin IKBY bölgesini de kapsadığını, Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu’nun bütün Irak’ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini; Bağdat ve Erbil yönetimlerinin üçüncü tarafların müdahalesine imkan vermeden sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin IKBY ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı’nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı’ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki Türkmenlerin siyasi temsil başta olmak üzere haklarının ve çıkarlarının gözetileceğine inandığını da ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU