Avustralya için "mega kuraklık" uyarısı: 20 yıldan uzun sürebilir

Mega kuraklıklar onlarca hatta yüzyıllarca sürebilen son derece şiddetli, uzun süreli ve yaygın kuraklık olaylarıdır

(Pexels)

Yeni bir araştırma, Avustralya'nın gelecekte 20 yıldan uzun sürecek "mega kuraklıklarla" karşı karşıya kalabileceğine dair uyardı. 

Son çalışma gelecekte Avustralya'da yaşanabilecek kuraklıklara ilişkin endişe verici bir tablo çizerken, araştırmacılar bu durumun yakın geçmişte tecrübe edilen her şeyden çok daha kötü olabileceğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mega kuraklıklar onlarca hatta yüzyıllarca sürebilen son derece şiddetli, uzun süreli ve yaygın kuraklık olaylarıdır.

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ve İklim Aşırılıkları Mükemmeliyet Merkezi'nden araştırmacılar, bulgularının Sanayi Devrimi'nden bu yana iklim üzerindeki insan kaynaklı etkileri hesaba katmadan önceki durumu yansıttığını söylüyor.

ANU Yer Bilimleri Araştırma Okulu'ndan ortak baş yazar Dr. Georgy Falster, bugün Avustralya'da bir mega kuraklık meydana gelmesi durumunda iklim krizi nedeniyle sonuçların daha da kötüleşeceğini çünkü herhangi bir kuraklığın halihazırda var olan daha sıcak hava koşullarıyla meydana geleceğini söyledi.

Dr. Falster, "İklim değişikliğinin üzerine doğal olarak meydana gelip 20 yıl sürebilen mega kuraklıkların eklenmesi, gelecekte Avustralya'nın yakın geçmişte tecrübe edilen her şeyden daha kötü kuraklıklarla karşılaşabileceği anlamına geliyor" dedi.

Bu onlarca yıl süren mega kuraklıklardan birinin yakın gelecekte gerçekleşme ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve buna hazırlanmalıyız.

Çalışmada, gelecekteki kuraklıkların potansiyel şiddetini değerlendirmek için Avustralya'nın en büyük tarım bölgesi olan Murray-Darling Havzası'na kapsamlı bir şekilde odaklanıldı. Araştırma, halihazırda su kıtlığına karşı savunmasız olan havzanın her 150 ila bin yılda bir meydana gelip yüzyıllarca süren kuraklıklarla karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, geçmiş bin yıl boyunca (850'den 2000'e kadar) meydana gelen kuraklıkları simüle etmek ve gelecekte nasıl değişebileceklerini belirlemek üzere birden fazla iklim modeli kullandı.

Bu araştırma, Avustralya'daki kuraklıkların süresi ve kuraklık seviyesine dair tahminleri de içeriyor. 

Bilim insanları, "Çalışmamızın çarpıcı bulgularından biri, Avustralya'daki kuraklıkların son zamanlarda yaşadığımız kuraklıklardan çok daha uzun sürmesinin mümkün olduğu. 20 yıl ya da daha uzun süre devam eden kuraklıklar, olmasını beklediğimiz bir şey haline gelebilir" dedi.

Araştırmacılar mega kuraklıkların Avustralya'nın iklimindeki doğal değişimlerin bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak artık endişe verici olan şeyi Dr. Falster, "İnsan kaynaklı iklim değişikliğini de bu karışıma ekliyoruz ve bu muhtemelen bir sonraki mega kuraklık olasılığını artırıyor" diye belirtti. 

Çalışmadaki araştırmacılar gibi ANU'da öğretim görevlisi olan ortak yazar Nerilie Abram da şunları söyledi:

Gelecekteki kuraklıkların potansiyel şiddetini ve süresini azaltmak için yapabileceğimiz tek şey sera gazı emisyonlarını hızla azaltmak. Örneğin bu, yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla geçiş yapmak olabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU