İran, Hizbullah’a silah nakletmek için Avrupa limanlarını kamuflaj olarak mı kullanıyor?

Hizbullah’a yönelik silahlar, gemilerin ‘yolculuk amacını gizlemek için’ Antwerp ve Valensiya limanlarına gitmeden önce Suriye’ye gönderildi

Hizbullah üyeleri Lübnan’ın Aramta kentinde düzenlenen askeri tatbikatta / Fotoğraf: Reuters

İran’ın, Hizbullah’a yönelik silah sevkiyatını korumak için Avrupa limanlarını kullandığı öne sürüldü.

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph gazetesinden aktardığı habere göre kaynaklar, Lübnan’daki Hizbullah’ın Belçika, İspanya ve İtalya limanlarına yanaşan gemilerden füzeler ve bombalar aldığını söyledi.

Bir kaynak, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, Irak üzerinden Suriye’nin kuzeyine kara yoluyla gelen sevkiyatları hedef almaya başlamasının ardından, İran’ın deniz yoluyla silah sevkiyatına yöneldiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre gemiler, yolculukların amacını gizlemek amacıyla, Antwerp, Valensiya ve Ravenna limanlarına gitmeden önce silahlar ve diğer mallar Suriye’nin Lazkiye limanına gönderiliyor.

Silahlar Lazkiye’den güneye, Lübnan’a taşınıyor.

İsrail’deki üst düzey bir istihbarat kaynağı, “Avrupa’yı kullanmak, sevkiyatların niteliğini ve kaynağını gizlemeye, evrakları ve konteynerleri değiştirerek sevkiyatları temizlemeye yardımcı oluyor” dedi.

Söz konusu kaynak, konuya ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Avrupa’nın çok büyük limanları var ve İran bunu kamuflaj olarak kullanıyor. Daha fazla incelemenin olacağı küçük bir liman yerine, işlerin hızlı bir şekilde taşınması gereken büyük limanlarda manipülasyon yapmak çok kolaydır. İranlılarla aramızda kedi fare oyunu gibi bir şey var. Onlar kaçakçılık yapmaya çalışıyor, biz de durdurmaya çalışıyoruz. En az üç yıl böyle oldu.

İsrail merkezli bağımsız istihbarat analisti Ronen Solomon, İran’ın doğrudan Suriye’ye silah gönderdiğini söyledi.

Avrupa üzerinden ayrı rotaların kullanılması, kargoları ‘meşrulaştırmayı’ ve ‘dikkatleri bu doğrudan sevkiyatlardan başka yöne çekmeyi’ amaçlıyor.

Lazkiye limanı 2021’de hava saldırılarının hedefi oldu, ancak bunlar, Suriye topraklarındaki operasyonları nadiren kabul eden İsrail tarafından üstlenilmedi.

Solomon ayrıca, “İran’ın geçen ay deniz yoluyla aktarma yapma çabalarının nedeni, İsrail’in Suriye’deki hava ve kara altyapısına yönelik saldırılarıdır, dolayısıyla konteyner sevkiyatlarında artış görüyoruz” dedi.

İsrail’deki istihbarat yetkilileriyle birlikte çalışan Solomon, İran’ın kara, hava ve deniz yoluyla Suriye ve Lübnan'a giden koridorunun sürekli çalıştığını belirtti.

Silah akışı, ekim ayında Gazze’de savaşın başlamasından bu yana Hizbullah ile İsrail arasında sınırda yaşanan gerginliklerin ortasında gerçekleşti.

Solomon, silahların Lübnan’daki Hamas’a da ulaşacağını dile getirerek, Mısır ve Libya’yı da içeren rotaların, silahları Gazze’deki Hamas’a nakletmek için kullanıldığını ifade etti.

Solomon’a verilen istihbarata göre, Gazze’de savaşın başlamasından bu yana, yolculuklarına İran’daki Bandar Abbas’tan başlayan beş İran gemisi (Daisy, Kashan, Shiba, Arezoo ve Azargoun) Suriye’de yüklerini boşalttı.

Silah sevkiyatları, İran Kudüs Gücü Birimi 190 ile koordineli olarak, Hizbullah’ın silah sevkiyatından sorumlu ‘Birim 4400’ tarafından yönetiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU