Avrupa, İran’ı Rusya’ya füze tedarik etmemesi konusunda uyardı

ABD, İran’la bağlantılı bir gruba yardım eden 4 kişiye yaptırımlar uyguladı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün Strazburg’da Avrupa Parlamentosu önünde / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği (AB) İran’ı, Rusya’ya balistik füze tedarik etmeye devam etmesi halinde ek ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarırken, ABD, İran’la bağlantılı bir gruba yardım eden dört kişiye yaptırımlar uyguladı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen genel kurul oturumundaki konuşmasında, “İran’ın Rusya’ya balistik füze sağlaması halinde ek yaptırımlarla karşılık vermeye hazırız” dedi.

Liderlerin, 21-22 Mart tarihleri ​​arasında Brüksel’de bir araya geleceği AB zirvesinin gündeminde, İran’ın Rusya’yı balistik füzeler de dahil olmak üzere silah sevkiyatı yapmaktan caydıracak yeni ve geniş önlemler konusu yer alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa zirvesinin sonuç taslaklarında, “İran’ın Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere balistik füzeler ve ilgili teknolojiyi Rusya’ya aktarabileceği yönündeki haberler oldukça endişe verici. AB, İran’a karşı yeni ve önemli tedbirler de dahil olmak üzere, uluslararası ortaklarıyla hızlı ve koordineli bir şekilde yanıt vermeye hazırdır” ifadeleri yer alıyor.

Moskova ve Tahran, geçtiğimiz ay Rusya’nın İran’dan 400 adet kısa menzilli Fatih-110 balistik füzesi edindiği yönündeki haberleri yalanlamıştı.

Öte yandan ABD, dün Bahreyn ile koordineli olarak, Bahreyn merkezli, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan, İran bağlantılı El Aştar Tugayları’na yardım eden dört kişiye yaptırım uyguladı.

Yaptırım listesine eklenen Hüseyin Ahmed Abdullah Ahmed Hüseyin Dammami, Ali Abdulnabi Ahmed İbrahim Shoufa, Hasan Ahmed Radi Hüseyin Sarhan ve İsa Saleh İsa Muhammad Selman İran’da ikamet ediyor.

Söz konusu kişiler, terörle bağlantılı faaliyetler nedeniyle 2018 yılında haklarında verilen hapis cezalarını çekmemek için Bahreyn’den İran’a kaçmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, adı geçen dört kişiyi Aştar Tugayları’na maddi yardım, teknolojik destek, mal ve hizmet sağlamakla suçladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU