Hamaney’i eleştiren İranlı molla kefaletle serbest bırakıldı

Kum İlim Havzası’nda öğretim görevlisi olan Ekbernejad bir aydır tutuklu bulunuyordu

İran’ın Dini Lideri Hamaney’i eleştiren molla Muhammed Taki Ekbernejad’ın resmi internet sitesinde yer alan bir röportajından alınmış ekran görüntüsü

İranlı yetkililer, Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) istihbarat teşkilatı tarafından muhafazakarların kalesi olan Kum şehrinde İran’ın Dini Lideri (Rehber) Ali Hamaney'i eleştiren bir mollayı (din adamı) tutuklamasından bir ay sonra kefaletle serbest bıraktılar.

Şarku’l Avsat’ın İran gazetesi Şark'tan aktardığı habere göre dün, ülkenin en önde gelen ilahiyat fakültelerinden Kum İlim Havzası’nda öğretim görevlisi olan Muhammed Taki Ekbernejad'ın serbest bırakıldığını sesli bir mesajla doğruladı.

Ekbernejad, 18 Şubat’ta DMO’nun istihbarat teşkilatı üyeleri tarafından evinde tutuklandı.

Ekbernejad, geçen hafta paylaştığı sesli mesajda, yetkilileri kendisine karşı ‘asılsız suçlamalarda bulunmaya çalışmakla’ suçlarken kameralar önünde zorla itirafta bulunması için baskı gördüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekbernejad, İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın (HRANA) aktardığı sesli mesajda, 14 gün hücre hapsinde tutulduktan sonra, zorla itirafta bulunmak için baskı gördüğünü belirterek “Yargılanmadan serbest bırakılmam için kamera karşısına çıkıp yaptıklarımdan ve söylediklerimden dolayı pişman olduğumu ifade etmem istendi” dedi.

Güvenlik yetkililerinin bu taleplerine karşı çıktığını ve ardından yetkililerin kendisine karşı asılsız suçlamalar yöneltmeye başladığını belirten Ekbernejad, “Güvenlik yetkilileri, toplum karşısında İran’ın Dini Lideri’nin temsilcisi olarak konuştuğumu ve onları yanılttığımı belirterek, toplumun yoksul sınıfından ailelere, hakkımda şikayette bulunmaları yönünde ciddi baskı uyguladılar” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz aylarda İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney'e sert bir dille eleştiren Ekbernejad’ın büyük şehirlerin kenar mahallelerinde yaşayan yoksul ailelerin içinde bulundukları hayat şartlarını vurguladığı video kayıtları yayınlandı.

İranlı molla, geçtiğimiz aralık ayında sosyal medyada yayılan bir video kaydında İran’ın Lideri Hamaney'in görevlerini yerine getirememesi halinde yerine geçecek aday ismi belirlemeyi düşünen Uzmanlar Meclisi’ni de eleştirmişti.

Videoda Uzmanlar Meclisi üyelerine atıfla “Neredeler?” diyen Ekbernejad, “Yaşıyorlar mı yoksa öldüler mi? Nasıl olur da bir kere bile ‘Rehber bahsettiği zirvenin nerede olduğunu neden bize açıklamıyor? Halk bunu neden göremiyor?’ diye sormazlar? Halk, kendilerine zirveye ulaşma sözü verildikten sonra sokaklara döküldü’” şeklinde konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU