FBI, "Washington'ı hedef alan" İranlı casusu arıyor

"Kasım Süleymani'nin intikamını almak istiyor"

FBI, Farahani hakkında bilgisi olanların istihabarat yetkilileriyle iletişime geçmesini istedi (Reuters)

FBI, İranlı bir casusun ABD yönetimindeki hem mevcut hem de eski yetkililere suikast hazırlığında olduğunu öne sürdü. 

FBI'dan dün yapılan açıklamada, Macid Destcani Farahani adlı kişi hakkında, İran istihbaratı adına suikast planladığı gerekçesiyle arama emri çıkartıldığı bildirlidi.

41 yaşındaki Farahani'nin suikast planladığı kişiler arasında eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD'nin eski İran Özel Temsilcisi Brian Hook'un yer aldığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran İstihbarat Bakanlığı adına çalıştığı savunulan Farahani'nin bu planları, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin intikamını almak amacıyla hazırladığı iddia edildi.

Süleymani, ABD ordusunun Irak'ın başkenti Bağdat'ta 3 Ocak 2020'de düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

FBI, Farahani'nin ABD'deki farklı ibadet yerleriyle ve işletmelerle bağlantılı kişilerle bir ekip oluşturarak suikastları planladığını ileri sürdü. Ayrıca Farahani'nin sık sık İran ve Venezuela arasında seyahat ettiği de aktarıldı.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, FBI'ın Hook ve Pompeo'yu özel korumaya aldığını bildirdi.

İran yurttaşı Farahani'nin Farsçaya ek olarak İngilizce, İspanyolca ve Fransızca konuşabildiği bilgisi de paylaşıldı. Öte yandan açıklamada, yönetimdeki mevcut yetkililerden kimin hedef alındığına dair bilgi verilmedi.
 

FBI.jpg
ABD Hazine Bakanlığı, casusluk faaliyetleri nedeniyle Farahani'yi aralıkta yaptırım listesine almıştı (FBI)


Hook ve Pompeo, eski ABD Başkanı Donald Trump hükümetinde görev yapmıştı. Trump, Süleymani'ye düzenlenen saldırının ardından yaptığı açıklamada, komutanın ABD için tehdit oluşturduğunu ve öldürülmesi talimatını kendisinin verdiğini söylemişti. 

İran ise Trump'la Pompeo'ya ek olarak dönemin Savunma Bakanı Mike Esper ve CIA Direktörü Gina Haspel gibi yetkilileri yaptırım listesine almıştı. 


Independent Türkçe, RT, Iran Wire, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU