Alaska Airlines yolcularından Boeing'e milyar dolarlık dava

Davacı Amanda Strickland, "Hayatlarımız artık sonsuza dek değişecek" dedi.

25 Ocak 2024'te Alaska Airlines'a ait bir Boeing 737 MAX 9, Boeing'in Washington eyaletindeki Renton'da bulunan fabrikasının bitişiğindeki Renton Belediye Havalimanı'nda diğer 737 uçaklarıyla birlikte görülüyor (AFP)

Uçuşun ortasında bir kapının patlaması üzerine acil iniş yapmak zorunda kalan Alaska Airlines uçağında bulunan üç yolcu Boeing'e 1 milyar dolarlık dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 Şubat'ta hazırlanan dava dilekçesinde, uçak üreticisinin ihmalinin ocak başında yaşanan hadiseye neden olduğu iddia ediliyor.

Kyle Rinker, Amanda Strickland ve Kevin Kwok, uçağın ortasındaki çıkış kapısı tıkacı uçaktan düştüğünde ve hava dışarı çıkmaya başladığında Alaska 1282 sefer sayılı uçakta bulunuyordu.

Yolcular koltuklara ve birbirlerine tutunurken telefonlar, bir gencin tişörtü ve diğer kişisel eşyalar bu süreçte uçaktan boşluğa doğru çekilmişti.
 

Alaska Airlines
Olaydan sonra çekilen bir fotoğraf, yerinden çıkan kapı tıkacının geride bıraktığı deliği gösteriyor (Reuters)


Açılan delikten çapraz olarak iki sıra geride oturan üç davacı, üretici firmadan "önemli miktarda cezai tazminat" talep ediyor.

ABC News'a konuşan Strickland, "Bazı yolcuların sevdiklerine mesaj atıp neler olduğunu anlatabildiğini biliyorum. Biz bunu bile yapamadık, sadece birbirimize tutunmak zorunda kaldık" dedi. 

Strickland ve erkek arkadaşı Kyle Rinker, hava akımının çok gürültülü olması nedeniyle diğer yolcuların çığlıklarını duyamadıklarını söyledi.

Strickland, "Korkunçtu. Hayatlarımız sonsuza dek değişecek" diye ekledi.

Dediğim gibi, bir daha uçağa binip binemeyeceğimizi bilmiyoruz.

Havacılık hukuku firması Jonathan W. Johnson (LLC) tarafından açılan davada, Boeing'in 737 Max 9 uçağını hizmete sokmadan önce daha kapsamlı denetim yapması gerektiği iddia ediliyor.

Şimdiye kadar yapılan incelemelerde, ABD'nin Oregon eyaletindeki Portland'dan Kaliforniya eyaletindeki Ontario'ya uçarken düşen panelde dört kilit cıvatanın eksik olduğu tespit edildi. Uçakta 174 yolcu ve 6 kişilik mürettebat bulunuyordu.

7 yolcu ve bir uçuş görevlisi hafif yaralanmış ve uçak Portland'a acil iniş yapmıştı.

Alaska Airlines ve United Airlines, soruşturmalar devam ederken 737 Max 9'u uçuştan çekti.

Federal Havacılık İdaresi pazartesi günü, Boeing'in üretim sırasında kalite kontrol standartlarını karşılayamadığını söylerken, bir başka haber de personelinin güvenlik sorunlarını bildirmek konusunda rahat hissetmedikleriyle ilgili endişeleri gündeme getirdi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu'nun olayla ilgili soruşturması halen devam ediyor.

Alaska Airlines ve Boeing, pazartesi günü The Independent'ın yorum taleplerine henüz yanıt vermezken, bir Boeing sözcüsü şirketin "ekleyecek bir şeyi olmadığını" söyledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU