Starshield ve ABD derin devleti

Yıldız savaşları yeniden canlanıyor ve detaylar kesinlikle dikkat çekici

Fotoğraf: Wall Street Journal

Dahi çocuk Elon Musk'un sırrı ve yalnızca ABD ulusal güvenlik servislerinin bulunabileceği nüfuz alanlarına nasıl yaklaştığı sık sık sorgulandı ve her ne kadar ciddi ve temkinli akıllar Musk'ın sadece ABD derin devletinin araçlarından biri olduğuna ihtimal verseler de, bu sorunun cevabı belirsiz kaldı.

Birkaç gün önce Wall Street Journal, Musk ve birçok şirketi ile istihbarat servisleri ve diğer ABD askeri birimleri arasındaki ilişkinin uzunluğunu, genişliğini ve derinliğini vurgulayan haberi ile uzun süredir devam eden tartışmaya son verdi.

Gazetenin haberi, bilhassa şirketi SpaceX'in büyük bir gizli sözleşme imzalamasından ve ulusal güvenlik ajanları için askeri odaklı versiyonunu tasarlayarak Starshield adlı gizli uydu programını genişletmesinden sonra geldi.

Acaba bu Musk'un şirketleri ile ABD istihbarat ve savunma-askeri servisleri arasındaki ilk sözleşme miydi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal'ın yaptığı en büyük itiraf, Musk'un şirketlerinin askeri ve casus servislere ait düzenli uydu fırlatma işlemlerine 20 yıl önce başladığını kesin bir şekilde ifade etmesiydi.

Musk'ın müşterilerinin başında 1992 yılına kadar adı açıklanmayan ABD derin devlet kurumlarından biri geliyor.

Bahsi geçen kurum, Dulles Uluslararası Havaalanı'nın güneyinde bulunan ve geniş bir alanı işgal eden, ABD süper casusluğunun atan kalbi olan Ulusal Keşif Ofisi'dir.

Ofis, ulusal güvenlik kurumları ve federal hükümetteki sivil kurumları desteklemek için uydu verilerini kullanan Pentagon ve CIA'nın çeşitli şubelerinden çalışanları bir araya getiriyor ve o kadar gizli görünüyordu ki varlığı ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra açıklandı.

20 yıl önce ABD'den, şirketleri için uzay roketleri temin etmek amacıyla özellikle Rusya Federasyonu'na gittiğinde, hakkında merak uyandırmaya başlayan Musk adlı gencin gizemi yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

O dönemde sorulan soru şuydu;

Kutsalların kutsalı olan Amerikan askeri uzay programlarına bu şekilde yaklaşmasına izin verilen bu kişi kim?

Bugün gerçek ortaya çıkıyor, çünkü SpaceX, eski Başkan Trump'ın yeni kitabı 'Öfke'yi hazırlarken Amerikalı gazeteci Bob Woodward ile yaptığı röportajda dikkat çektiği ABD Savunma Bakanlığı'nın uzayı militarize etmeye yönelik bazı projeleri için yalnızca sivil bir cephe.

Musk, ekolojik patlama yolunda ilerleyen ve ne yapacağını bilemeyen Dünya'ya alternatif bulmak için Ay'ın ötesine geçip Mars'a gitmeye çalışan ABD'nin adamı mı?

Aslında Musk'un Mars ile ilişkisi uzun zaman önce, kayalık kalıntıları gübreleyerek Mars yüzeyinde mahsul yetiştirmek için tarım seraları inşa etmeyi amaçlayan bir proje olarak 'Mars Vahaları' terimini piyasaya sürdüğünde başladı.

Ancak yaklaşık 4 yıl önce Musk, 2050 yılına kadar 1 milyon insanı Mars'a taşımak için bir zaman çizelgesi de açıkladı.

Akıllı insanlar o zaman da şunu sormuştu:

Bu projeler şahısların ve özel sektörün projeleri mi, yoksa yeri göğe bağlamak isteyen ve çok büyük fonlara ihtiyaç duyan dev bir devletin kurumsal yapıların mı?
 


Starshield ya da "yıldız kalkanı" denilince ABD hafızası bize, 1983 yılında Başkan Ronald Reagan tarafından temelleri atılan "Kainat Savaşı" programını hatırlatıyor.

Reagan, Pat Robertson, Jerry Falwell ve diğer aşırı Hıristiyan sağcı radikaller, kendisini Sovyetler ile bir "Armagedon" savaşının yaklaştığına ve Rus ayısının füzelerinin Atlantik'i geçer geçmez imha edilmesi için uzayda bir lazer savunma ağının konuşlandırılması gerektiğine ikna etmeleri üzerine bu programın temellerini atmıştı.

Amerikan derin devleti bir kez daha tüm kutupsal projelerin kuluçka merkezi gibi görünüyor. Yine bir kez daha ABD'nin 21'inci yüzyıla hakim olmakta ısrar ettiği ve neo-muhafazakarların "yüzyılın projesi" yolunda hızla ilerlemeye çabaladığı görülüyor.

Geçen günlerde ABD'nin tanınmış dergisi Defense News, SpaceX'in son yıllarda askeri alandaki varlığını genişletmeyi başardığını belirtmişti.

Örneğin 2020 yılında ABD Uzay Kuvvetleri, 2022-2027 yılları arasında gerçekleştirecek uzaya fırlatma misyonlarının yüzde 40'ını gerçekleştirmek için şirketin ürettiği Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerini tercih etti.

Şubat ayı ortasında SpaceX, bu yılki beş özel misyondan ilki olan ve aya iniş yapacak özel bir ABD aracını taşıyan bir roketin fırlatıldığını duyurdu.

ABD'nin planlarının sonuncusu olan ve Musk ile görünürde bir ortaklık çerçevesinde gerçekleşen Starshield projesinin içeriği ve ana fikri nedir?

Özellikle uzay yeteneklerinin devreye alınma zamanlaması veya beklenen yatırımların büyüklüğü ve en önemlisi üstlendiği programlarla ilgili bugüne kadarki bilgiler çok kıt.

Ancak her halükarda Starshield programının, Musk'un Starlink olarak bilinen mevcut uydu programlarının sunduğundan daha yüksek güvenlik seviyesine sahip bir iletişim ağı geliştireceği tekit edilebilir.

Starlink, 2019'dan bu yana 5 bine yakın uydu fırlatıp bunları Dünya'ya yakın yörüngelere yerleştirdi ve bunların etkinliği Ukrayna savaşında da kanıtlandı.

Bugün ABD'li milletvekilleri, Tayvan'da Çin'e karşı girişilecek bir savaşta Starshield'ın Amerikan savunma kuvvetlerinin kullanımına sunulmasını talep ediyorlar.

Özetle, yıldız savaşları yeniden canlanıyor ve detaylar kesinlikle dikkat çekici.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU