İsraillilerin çoğu Gazze’de ‘mutlak zaferin’ mümkün olmadığına inanıyor

Ankete katılanların yüzde 55,3’ü zaferin ‘biraz küçük’ veya ‘çok küçük bir olasılık’ olduğuna inanıyor

İsraillilerin çoğunluğu ülkelerinin Gazze savaşında mutlak zafer kazanabileceğine inanmıyor / Fotoğraf: Reuters

İsrail’de yapılan bir anket, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kararlılığına rağmen İsraillilerin çoğunun, ülkelerinin Gazze Şeridi’ndeki savaşta ‘mutlak zafer’ elde edebileceğine inanmadığını gösterdi.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Netanyahu, Hamas iktidardan indirilip, İbrani devletine karşı askeri bir tehdit oluşturamayacak hale gelinceye ve 7 Ekim saldırısında rehineler serbest bırakılıncaya kadar İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşını sürdüreceğini birçok kez yineledi.

Netanyahu’nun savaşı sürdürme konusundaki kararlılığı, yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edildiği güney Gazze Şeridi’ndeki Refah’ta kara operasyonu yapılmaması için baskı yapan uluslararası yaklaşımla yüzleşiyor.

İsrail Demokrasi Araştırma Enstitüsü, ankete katılanların yüzde 38,3’ünün savaşın sonunda mutlak zafere ulaşma olasılığının ‘çok yüksek’ veya ‘oldukça yüksek’ olduğuna inandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket katılımcılarının yüzde 55,3’ü ise zaferin ‘biraz küçük’ veya ‘çok küçük bir olasılık’ olduğuna inanıyor.

Ankete katılan 612 kişinin yüzde 6’sından biraz fazlası da kararsız olduğunu belirtti.

Dün (Çarşamba) İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’i ziyaret eden Kuzey Amerikalı Yahudi liderlere, “Amacımız basit, o da zafer. Sadece Hamas’a karşı kazanacağımız zafer, normalleşmeyi ve bölgesel entegrasyonu kurmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Savaş beşinci ayına girerken ABD’li, Katarlı ve Mısırlı müzakereciler ateşkes anlaşmasına varmaya çalışıyor. Bölgesel ve Batılı hükümetler, savaş sonrası bağımsız bir Filistin devleti kurulması ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini de içerebilecek olası Gazze planlarını tartışıyor.

İsrail’in ‘prensipte bağımsız, askerden arındırılmış bir Filistin devleti kurulması’ yönündeki anlaşmasını destekleyip desteklemedikleri sorulduğunda katılımcıların yüzde 55,4’ü buna kısmen veya şiddetle karşı çıktığını belirtirken, yüzde 37,4’ü kesinlikle veya kısmen destek verdiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU