Ali Babacan, Yalova'dan Erdoğan'a sordu: Ekonomi yönetiminin faiz kararları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Babacan, Yalova Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de bulunduğu coğrafyanın kötü günler geçirdiğini söyledi

Fotoğraf: Twitter

Babacan, yerel seçim sürecinde şehirlerin depreme dayanıklılığının önemini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetecekleri belediyelerde afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar için bir afet yönetim sistemi oluşturacaklarını dile getiren Babacan, şöyle konuştu:

Depreme dayanıksız binalara ruhsat veren imar aflarının önüne geçeceğiz. Oy uğruna çarpık kentleşmeye, mezar binalara müsamaha yok. Çünkü arkadaşlar, bizim oy uğruna toprağa verecek tek bir canımız daha yok. Biz yaşanılır bir kent anlayışıyla yola çıktık. Yeşil, çevreci, sosyal alanlarıyla, parklarıyla her bir kentimizin yaşanabilir kent olması için çalışacağız. Bugün Yalova, yarın tüm Türkiye. Biz kazanacağız, Yalova kazanacak, Türkiye kazanacak. Yapacaklarımızı söyledik, şimdi Yalova'da bu işi kimin, kimlerin yapacağını da söyleyelim. Yalova Belediye Başkan adayımız Aslı Üresin. Altınova ilçesi Subaşı beldesi başkan adayımız Belma Kobak. Adaylarımız ödevlerine çalıştılar, çalışıyorlar. Ben kendilerine güveniyorum.

Ali Babacan ekonomi politikaların dair de sert eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi:

Dün Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplandı ve politika faizini bir kez daha artırdı, yüzde 45’e çıkarttı. Merkez Bankası, böylece; sekiz ayda sekiz kez faiz artırmış oldu. Seçimler, geçen sene mayıs ayında yapıldı. Ve haziranın ilk yarısında yeni ekonomi yönetimi oluştu. Hemen haziran ayında, faiz artışları başladı; sekiz kere faiz arttı. Haberler çok yoğun. Herkes konuştu, iktisatçılar yorumlar yaptı. Ama, bu konuda konuşan köşe yazarlarına dahi laf yetiştiren, kendi partisinin ilçe gençlik kolları başkanına kadar müdahale eden o kişiden tek bir ses yok. Zaten seçimlerden bu yana kendisinden faiz ile ilgili hiçbir şey duymadık. Ne hikmetse? Uzmanlık alanı ekonomi değil miydi? Böylesine önemli bir konuda ülkenin Cumhurbaşkanı’nın sessiz kalması, gerçekten çok dikkatle takip etmemiz gereken bir konu. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diye bir tekerlemesi yok muydu? Sürekli bunu işlemiyor muydu? Nas, demiyor muydu? ‘Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselmez’ demiyor muydu? Merkez Bankası’nı tamamen kendi talimatları ile yönetmiyor muydu? Seçim öncesi; ehil kadroların tamamen bağımsız aldığı kararlara sinirlenip onları görevden almıyor muydu? Merkez Bankası başkanlarının biri gidiyordu, biri geliyordu. 018’den beri tek imza ile tek yetkili kişi Sayın Erdoğan’ın kendisi. Bunu çok istedi. ‘Bütün yetki bende toplanmalı’ dedi. Seçimlerden bu yana sekiz ayda sekiz kez faiz artırmak doğru mu, değil mi? Faiz artışlarını Sayın Erdoğan; destekliyor mu, desteklemiyor mu? Tık yok, ses yok. 85 milyon insan; onun kararları ile açlık, yoksulluk yaşarken; bu sorulara cevap vermesi gerekiyor. Hangisi doğru? Merkez Bankası, sekiz ayda faizleri yüzde 8 buçuktan yüzde 45’lere çıkardı değil mi? Merkez Bankası Başkanı’nı atayan o değil mi? Ama tık yok. Kendi bilgisi dahilinde yapılıyor bu işler, ama sadece susuyor. Faiz sebep, enflasyon sonuçsa; faizi artırarak siz enflasyonu daha da mı artırmak istiyorsunuz? Beş yıl boyunca bu tezi işlemedi mi? Bu tez hatalıysa; yedi senedir dayattığınız bu tezin sebep olduğu bu tabloyla yüzleşmeyecek misiniz? 85 milyon izliyor. ‘Hata yapmışım, doğrusu buymuş’ demeyecek misiniz? Faiz artışı doğru mu, yanlış mı? Ama susuyor. Sayın Erdoğan gibi bir ekonomistin ne düşündüğünü insanlar merak ediyor.

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU