Kraliçe'nin, halasının vasiyetinin gizlenmesini istediği ortaya çıktı

Britanya Ulusal Arşivleri, Adalet Bakanlığı'na danıştıktan sonra bilgileri sansürlediğini açıkladı

(AFP)

Ulusal Arşiv çalışanlarının, Kraliçe'nin bir akrabasının servetine ilişkin ayrıntıların kamuoyundan saklanmasını istediğini gösteren belgeleri sansürlediği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sansürlenen kısımlar, Kraliçe II. Elizabeth'in halası Harewood Kontesi'nin vasiyetinin yayımlanmasının engellenmesi talebini içeriyor. Bu doğrudan talep 50 yıldan fazla bir süre önce yapılmış.

The Guardian'ın haberine göre, Londra'nın güneyindeki Kew'de görevli personel, 1957'yle 1970 arasında kraliyet vasiyetnameleriyle ilgili resmi görüşmeleri detaylandıran ve daha önce açıklanmış bir dosyayı geri çekmiş, bazı kısımları sansürlenip daha sonra tekrar kamuya açmıştı.

Belge, 2018'den beri halkın erişimine açıktı ancak iki yıl önce sansürlenmek üzere geri çekilmiş ve aynı yıl içinde yeniden paylaşılmıştı.

Ulusal Arşivler, dosyadaki belgelerin Kral'la yapılan konuşmalarla ilgili bilgiler içermesi nedeniyle gözden geçirildiğini ve daha sonra Adalet Bakanlığı'na danışılarak sansürlendiğini söylemişti. Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası'nın bir bölümü uyarınca bilgilerin gizli tutulduğu da eklenmişti.

Kraliyet Ailesi, halktan kişiler için geçerli olmayan bir anlaşma sayesinde vasiyetlerinin içeriğini bir asırdan fazla bir süredir gizli tutabiliyor.

Sansürlenen belgelerden biri de üst düzey adli memur Robert Bayne-Powell'ın 1970'te hazırladığı bir rapordu. The Guardian'a göre sansürlenen paragrafta, "Majestelerinin, Harewood Kontesi Kraliyet Prensesi'nin vasiyetinin mühürlenmesi için vasilerin avukatlarından başvuruda bulunmalarını talep ettiğini öğrendim" ifadesi yer alıyordu.

Dosyadan, Whitehall Sarayı'ndaki bir yetkilinin o dönemde Kraliçe'nin mali işlerinden sorumlu olan Kraliyet mensubu Lord Tryon'la yaptığı konuşmayı kaydettiği Haziran 1970 tarihli bir mektup da çıkarılmış. Tyron, bir yetkiliye şöyle demiş:

Buckingham Sarayı avukatları, özel durumlar haricinde (örneğin kamuoyuna açıklanmaması gereken bir şey içeren bir vasiyetname) kraliyet ailesinin 'uç üyelerinin' vasiyetnamelerinin mühürlenmesine gerek olmadığını düşünmektedir. Bu sadece Kraliyet Prensesleri için geçerli olmalıdır

Tryon ve Kraliçe'nin özel sekreterinin bir yetkiliyle kraliyet ailesinin yaşı küçük üyeleri hakkındaki görüşmelerini kaydeden 1970 tarihli resmi bir nottan da önemsiz bir paragraf çıkarılmış. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU