AB'nin Gazze'deki "İsrailsiz barış planı" ortaya çıktı

Mossad'ın Hamas liderlerine yönelik teklifi de gündem oldu

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde nüfusun yüzde 85'i İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edildi (Reuters)

Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'deki savaşı sonlandırmak için İsrail'in katılımını beklemeden barış görüşmelerini başlatmayı planladığı bildirildi.

AB Dış İlişkiler Servisi'nin hazırladığı ve Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın incelediği bir belgede, "İsrail ve Filistin'in yakın gelecekte karşılıklı barış müzakerelerini başlatacağını varsaymak gerçekçi değil" ifadelerine yer verildi. 

Belgede bunun yerine AB'nin ABD, Birleşmiş Milletler, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ülkeleriyle hareket ederek barış görüşmelerini başlatmayı planladığı görülüyor. 

Ayrıca İsrail'in sürece katılmayı reddetmesi durumunda Tel Aviv yönetimine bunun "sonuçlarının" olacağının bildirilmesi gerektiği ifade edildi. İsrail'i olası müzakerelere dahil etmek için ne tür adımlar atılacağına dair bilgi paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Telegraph'ın aktardığına göre AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, söz konusu "barış planını" pazartesi günü Brüksel'de toplanan AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla paylaştı.

Planda, Gazze'de Hamas'a bir alternatif oluşturulması ihtiyacına dikkat çekilirken, "İsraillilerinse iki devletli çözüme yönelik müzakerelere katılacak siyasi iradeyi göstermesi gerekeceği" belirtildi. 

İki devletli çözümün Gazze'deki savaşı sonlandıracak tek yol olduğuna işaret edilen belgede, "İsrail'le birlikte yaşayacak bağımsız bir Filistin devleti dışında kapsamlı çözüm yok" dendi. 

Haberde, planın herhangi bir bağlayıcılığı olmadığı fakat AB'nin Gazze savaşının sonlanmasına ilişkin politikasına yön verebileceği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın dünkü telefon konuşmasının ardından yapılan yazılı açıklamada, iki devletli çözümün her zamankinden daha önemli hale geldiği ifade edilmişti. 

Biden, 19 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak iki devletli çözüm için baskı yapmış, Netanyahu planı reddetmişti. 

Mossad'ın "Hamas" teklifi

Öte yandan ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad'ın ateşkes planı kapsamında Hamas liderlerinin Gazze'den çıkmasını teklif ettiğini bildirdi.

Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen iki yetkili, Mossad Direktörü David Barnea'nın teklifi kapsamında, üst düzey Hamas liderlerine Gazze'den güvenli şekilde çıkma imkanı sağlanacağını söyledi. Hamas'ınsa teklife nasıl yanıt verdiğine dair bilgi paylaşılmadı. Ancak haberde, Gazze'deki savaşta güç kaybetmesine neden olacağı için Hamas'ın böyle bir seçeneğe yanaşmayabileceği değerlendirmesi yapıldı. 
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 10 bin 800'ü çocuk, 7 bin 250'si de kadın en az 25 bin 295 kişi öldürülürken, 63 bin kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 556'sı asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

24 Kasım'da başlayan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. İsrail ordusuna göre Gazze'de halen 136 kişi rehin tutuluyor.


Independent Türkçe, Telegraph, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU