Batı Şeria’da gerilim tırmanıyor

El Halil bölgesindeki Adora yerleşimine saldırdığı iddia edilen üç Filistinli genci öldürdü

Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil bölgesindeki Adora yerleşimine saldırdığı iddia edilen üç Filistinli genci öldürdü.

Bölgeye sızan gençler, güvenlik görevlilerine ateş açıp birini yaraladıktan sonra, İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada ölenlerin kuzenler Muhammed Arafat Ebu Cahisha (15), Oday İsmail Ebu Cahisha (17) ve İsmail Ahmed Ebu Cahisha (19) olduğunu açıkladı.

İsrail ordusu, Cuma gecesi Adora yerleşimine sızma girişimini engelleyerek, 3 Filistinlinin öldürüldüğünü, yerleşim çitleri yakınında onlarla çıkan çatışmada ise bir askerin orta derecede yaralandığını açıkladı.

İsrail medyasında yer alan haberde, yerleşimin sanayi bölgesini çevreleyen çitlerden sinyal alındığını, bölgeyi koruyan bir yedek askerin konuyu incelediğini ve bu esnada Filistinli gençlerin açtığı ateş sonucu yaralandığını ve geri dönüp diğer güçlere haber verdiğini bildirdi.

Habere göre, gençlerin sızdıkları çit alanı yakınlarında çatışma çıktı ve bölgede mahsur kalan kuzenler öldürüldü. Ellerinde M16 tüfeği, balta, bıçak ve molotof kokteyli bulundu.

Ordunun Merkez Bölge Komutanı General Yehuda Fox dün akşam yaptığı açıklamada, “Büyük bir saldırı engellendi. Yaşananlardan ders çıkaracağız ve aynı zamanda çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Güney Bölgesi Tugay Komutanı Yishai Roselio ise şunları söyledi:

Yakın zamanda bu ana hazırlık amacıyla güçlerimiz ve teçhizatımız için birçok eğitim tatbikatı gerçekleştirdik ve gerçek şu ki teröristler yetenekli, nitelikli ve üst düzey bir güçle karşı karşıya kaldı. Bizi hedef almak isteyen herkese bu şekilde davranılacaktır.

İsrail ordusu sızma olayının ardından, Halil şehirleri ve kamplarının girişlerini kuşattı.

Halil’in batısındaki İdna kasabasını demir bir kapıyla kapattı ve burada gözaltı operasyonları başlattı.

Adora Operasyonu, İsrail askerlerinin, Tulkarm’ın kuzeyindeki Zeita kasabasında Halid Ahmed Zubaydi’yi (18) ağır bir şekilde döverek öldürmesinin ardından gerçekleşti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Zubaydi’nin Zeita kasabasında işgal ordusunun şiddetli saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini, Zeita’da işgal güçleriyle çıkan çatışma sonucu 2 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu, dün El Halil, Tulkarm, Beytüllahim, Eriha, Kalkilya ve Nablus’a saldırdı, ardından da baskın yapılan bölgelerde çatışmalar patlak verdi.

Filistin Esir İşleri Dairesi, en az 15 Filistinlinin gözaltına alındığını bildirdi.

Dört gencin öldürülmesiyle, Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısı 6 bin 347’ye yükseldi.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Toprak Savunması ve Yerleşime Direniş Ulusal Ofisi tarafından dün yayınlanan bir raporda, İsrailli yerleşimcilerin, Batı Şeria’daki birden fazla bölgedeki durumu alevlendirmek için Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız saldırı koşullarını istismar ettikleri ifade edildi.

Söz konusu raporda, “Bu yerleşimciler, İsrail işgal hükümetinin onları silahlandırmaya karar vermesinin ardından, çok sayıda kişinin Gazze Şeridi’nde savaşmak üzere işgal ordusuna katılması nedeniyle daha organize ve tehlikeli hale geldi” denildi.

Raporda, İsrail hükümeti, yerleşimciler için ‘acil durum ekipleri’ gibi çeşitli isimler altında silahlı gruplar oluşturmakla suçlandı.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Bu yerleşimciler, Batı Şeria’daki askeri ve paramiliter oluşumların saflarına katıldıklarından beri, şiddet eylemlerine, tehditlere ve Filistin mülklerine yönelik sabotaj eylemlerine karıştıklarına dair ifadeler artmaya başladı. Artık ordu üniforması giyip evleri yıkıyor, altyapıyı sabote ediyor, buldozerlerle tarlaları sabote ediyor, yollar ve su kuyularını yıkıyor, vatandaşların tarlalarına ve topraklarına ulaşmasını engelliyorlar.

İsrail merkezli hak örgütü Yesh Din ise son raporunda, Batı Şeria’da yerleşimcilerin Filistinlilere karşı uyguladığı şiddet eylemlerinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) de, aynı yıl içinde Filistinlilere yönelik bin 225 saldırı kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU