İsrail Aruri suikastını kutluyor

Netanyahu’nun Ofisi: Lübnan’ı veya Hizbullah’ı hedef almıyoruz

Nasrallah ile Aruri’nin Beyrut’ta yaptığı son görüşmeden / Fotoğraf: Sosyal medya

İsrail, Beyrut’ta Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin öldürülmesini kutlasa da resmi olarak suikastın sorumluluğunu üstlenmedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bakanlara operasyonla ilgili yorum yapmamaları talimatını verdi. Bu noktada dikkatler, operasyonun gerçekleştiği topraklarda ve güvenlik bölgesinin derinliklerinde yer alan Hizbullah’ın konumuna odaklandı.

Gözler Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın çarşamba akşamı önceden planlanmış konuşmasına çevrilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Danışmanı da İsrail medyasının operasyonun başarısına gönderme yapması ve Aruri’nin Nasrallah’la görüşmesinin arifesinde suikasta uğradığı bilgisinin yayınlanması üzerine “Lübnan’ı ya da Hizbullah’ı değil, 7 Ekim saldırısına karışan herkesi hedef alıyoruz” dedi.

İsrail Kanal 13 televizyonu, Beyrut’un güney banliyölerinde suikasta uğrayan Filistin lideri Salih el-Aruri’nin 3 Ocak Çarşamba günü (bugün) Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile görüşmesinin planlandığını bildirdi. İsrail medyası da İsrail hükümetinin bakanlara emirler vererek, onların suikastla ilgili basına röportaj vermelerini engellediğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak genelge, Hizbullah parlamento bloğundaki bir temsilci olan Hüseyin Jishi’nin yayınladığı bir mesaj sonrasında İsrailli yetkililer için geçerli olmadı. Yetkili, yerel haber gruplarında Hizbullah’ın yanıt vereceğini dile getirdi. Aktarılana göre Jishi, “Hizbullah suikasta karşılık verecek. Bu kesin. Her şeyin değeri aynı” dedi. “Hizbullah Genel Sekreteri, uyruğu ne olursa olsun Lübnan’da herhangi bir şahsın hedef alınmasına karşılık verileceğini belirtti” diyen Hüseyin Jishi, “Hizbullah, hala işleri çatışma kuralları dahilinde tutmaya çalışıyor. Ancak İsrailliler bunu genişletmeye çalışıyor ve Amerikalılar bunu engelliyor” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Al-Arabiya TV kanalından aktardığı habere göre 2019’dan bu yana ilk kez Beyrut’un güney banliyölerini etkileyen olayın etkisini hafifletmeye çalışan Netanyahu’nun Ofisi’nden hızlı bir yanıt geldi. Ofisten yapılan açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze’den İsrail’deki yerleşim birimlerine düzenlediği saldırıya atıf yaparak, “Lübnan’ı ya da Hizbullah’ı değil, 7 Ekim saldırısına karışan herkesi hedef alıyoruz” ifadeleri kullanıldı. İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail, Aruri’yi 7 Ekim saldırısının mimarlarından biri olarak görüyor.

Geçen ağustos ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Batı Şeria yetkilisi Salih el-Aruri’ye suikast düzenlemekle tehdit etmişti. Aruri, hareketin son birkaç hafta ve ay boyunca Batı Şeria’da gerçekleştirdiği bir dizi saldırının arkasında olmakla suçlanıyordu. Netanyahu, Aruri’ye, kışkırtıcı açıklamalarını dinlediğini söyleyerek açık bir mesaj iletmiş, Aruri’nin Lübnan’da gizlendiğini ve kendisinin ve arkadaşlarının neden saklandığını çok iyi bildiğini söylemişti.

İsrail operasyonu kutluyor

İsrail, operasyonun başarısını kutladı. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre İsrailli yetkililer, Aruri suikastının niteliksel ve yüksek kalitede olduğunu dile getirdi. Öte yandan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail’in tüm düşmanlarının yok olmaya mahkum olduğuna dikkati çekti. Netanyahu liderliğindeki Likud partisinden Knesset üyesi Danny Danon ise İsrail güvenlik servislerini Aruri suikastından dolayı tebrik etti ve suikastı başarılı olarak nitelendirdi.

İsrailli gazeteci Yossi Melman, Aruri suikastının Mossad ile İsrail ordusu arasında drone aracılığıyla gerçekleştirilen ortak istihbarat operasyonuyla gerçekleştiğini söylerken, 7 Ekim’den bu yana suikasta uğrayan en önemli kişinin Aruri olduğunu vurguladı. Geçen ay İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet Başkanı Ronen Bar, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu tarafından yayınlanan bir haberde, İsrail’in yıllar sürse bile Katar, Türkiye ve Lübnan’daki Hamas liderlerinin peşine düşeceğini söyledi.

İsrail Yayın Kurumu, Şin Bet liderinin ‘İsrail’in Türkiye ve Katar topraklarında Hamas liderlerine suikast düzenlemek için çalışacağını’ söylediği bir kaydı yayınladı ve bunun ‘yıllar alacağını’ ekledi. Kayıtta belirtilene göre Şin Bet Başkanı, “Mini-bakanlık Konseyi Kabinet bize bir hedef koydu. Bu da basit bir ifadeyle Hamas’ın ortadan kaldırılmasıydı ve biz de bunu yapmaya kararlıyız” dedi. “Her yerde, Gazze’de, Batı Şeria’da, Lübnan’da, Türkiye’de, Katar’da” diyen Ronen Bar, “Güvenlik sorumluluğu bize aittir. Bizim görevimiz güvenliği ve emniyet duygusunu sağlamaktır. Ne yazık ki geçen 7 Ekim'de bunu yapamadık. Ama yükselişte olduğumuza ve bekleme halinde olmadığımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU