İsrail ‘duvar politikasına’ geri dönüyor

İsrail Ürdün, Lübnan ve Gazze sınırları boyunca güvenlik duvarı örecek

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

İsrail’in Gazze savaşında ilan ettiği hedeflere, Hizbullah'ın tekrarlanan tehditlerine ve Hamas’ın 7 Ekim’de birkaç dakika içinde yıkmayı başardığı Gazze Şeridi çevresindeki mevcut çitlerin büyük başarısızlığı üzerine İsrail’deki askeri ve sivil bürokrasi, sınırları korumak için ‘duvar çözümüne’ geri dönüyor. İsrail ordusu, İran aracılığıyla Ürdün üzerinden yapılması muhtemel operasyon ve saldırılara hazırlıklı olmak için Ürdün sınırında radikal bir değişiklik yapmaya çalışıyor. Ordu ayrıca Gazze Şeridi’ni çevreleyen İsrail beldelerinin çevresine ve Lübnan ile olan kuzey sınırına da duvarlar örmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Sağ çizgideki Israel Hayom gazetesinden aktardığına göre İsrail’in karşısında hazırlık yaptığı senaryonun, Hizbullah veya İran’a sadık diğer milislerin Ürdün sınırından sınıra yakın yerleşim yerlerinden birine sızma girişimleri ile ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Ürdün’den silah kaçakçılığında son iki yılda ciddi bir artış yaşandığını kaydetti. İsrail güvenlik birimleri, sınırda ele geçirilen binden fazla çeşitli türde silahla ilgili olan bu sevkiyatların arkasında İran’ın olduğunu tahmin ediyor.

Ordu, polis ve istihbaratın Ürdün sınırındaki güç sayısını iki katına çıkardığını belirten gazete, ‘2024 Kapsamlı Eylem Planı’nın İsrail ile Mısır arasında olduğu gibi sınıra bir duvar inşa etme projesini de kapsadığını bildirdi. Ayrıca kaçakçılık operasyonlarıyla mücadele etmek ve olası saldırıları engellemek amacıyla gözlem noktaları oluşturmak ve güvenlik muhafızları konuşlandırmak gibi tedbirler de alınacak.

Gazete, son haftalarda Ürdün Vadisi’ndeki yerleşimcilerin sınır bölgesinden tekrar tekrar ateş açıldığını bildirdiklerine dikkat çekti. Şikayetler üzerine ve Hamas'ın Gazze Şeridi’ni çevreleyen yerleşim yerlerine yönelik saldırısından ders alınarak, olası operasyonların durdurulması amacıyla yerleşim yerlerine yedek birimler takviye edildi.

Öte yandan, yaklaşık üç ay önce savaşın başlamasıyla boşaltılan İsrail beldelerinde, İsrail ordusunun Lübnan ve Gazze’den atılacak füze tehdidine karşı koymak için beldelerin etrafına beton duvarlar örmeye başlaması nedeniyle güçlü bir protesto dalgası patlak verdi. Bu beldelerin vatandaşları, hükümetin Hamas’ın Gazze’deki savaşma yeteneklerini yok etme planından ve Hizbullah güçlerini Güney Lübnan’daki Litani Nehri’nin gerisine itme planından vazgeçip vazgeçmediğini sorguluyor.

Gazze Şeridi sınırındaki yerleşim birimlerinde güvenlik görevlisi olan Uri Otin şöyle bir değerlendirmede bulundu:

On binlerce savaşçı, yüzlerce uçak ve tanktan oluşan güçlerimizin Gazze ve Hizbullah’a karşı hücum atağı yürüttüğü bir dönemde, Gazze Şeridi sınırındaki yerleşim beldelerini koruyan bir duvar inşa etmek savunma amaçlı bir adımdır. Peki siyasi ve askeri liderlerimiz duvar örerek düşmana ne mesajı veriyor? Zayıf bir şekilde kalarak savaşın bittiği ve faydasız olduğu mesajını veriyorlar. İsrail kamuoyuna verilen mesaj, tehdit altında yaşamaktan kaçışın olmadığı, sahip olduğu bütün gücüyle ordumuzun, Hamas ve Hizbullah gibi iki küçük silahlı örgütü alt edemediği ve daha fazla duvarla geçmişe dönülmesinin planlandığıdır.

Otin, Eski Sderot Belediye Başkanı Eli Moyal’in ölmeden önce bu çözümü reddettiğini ve bunun düşmana ve halka karşı bir zayıflık göstergesi olduğunu söylediğini ve bu nedenle bu fikirden vazgeçildiğini de sözlerine ekledi. Otin “Tanrı aşkına, özellikle Hamas üyeleri, bize 1 milyar dolara mal olan ve o zamanlar bize Gazze Şeridi çevresindeki halkı koruyacak sihirli bir değnek olduğu söylenen duvarı yıkmayı başardıktan sonra liderlerimizi bu tür çözümlere geri döndüren şey nedir?” diye sorguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU