Batı Şeria'da Hamas'a destek üç kat arttı

Filistinlilerin neredeyse yüzde 90'ı Mahmud Abbas'ın istifasını istiyor

İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 4 bin 100 Filistinliyi esir aldı (Reuters)

Filistinliler'le yapılan bir anket hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da Hamas'a verilen desteğin keskin bir şekilde arttığını ortaya koydu.

Times of Israel'in aktardığı anket sonuçlarına göre, eylülde yüzde 12 olan Batı Şeria'da Hamas'a destek oranı yüzde 44 olarak ölçüldü.

Üç ay önce Gazze Şeridi'nde yüzde 38 oranında destek bulan örgüte destek burada da 4 puanlık bir artış gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'a verilen destek artarken, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi ise halk desteğini kaybediyor.

Abbas'ın istifa etmesini isteyen Filistinlilerin oranı üç ayda 10 puan artarak yüzde 88'e ulaştı. Filistin Yönetimi'nin dağıtılması gerektiğini söyleyenlerin oranıysa yüzde 60 olarak ölçüldü.

Anket sonuçları Filistin Yönetimi'nin meşruiyetinin Gazze Savaşı'yla birlikte ciddi ölçüde erezyona uğradığını gösteriyor. Ramallah merkezli yönetim, savaş sonrası dönem için Gazze'de yönetimi devralacağı konuşulan aktörlerden biriydi.

Batı Şeria ve Gazze'deki 1231 kişiyle, 22 Kasım-2 Aralık'ta yapılan anketten Hamas'ın 7 Ekim'de israil yerleşimlerine yönelik saldırılarına da destek çıktı.

Gazze'de yaşayanların yüzde 57'si Hamas saldırılarının doğru olduğunu savunurken, bu oran Batı Şeria'da yüzde 82 olarak ölçüldü. 

Anket katılımcılarının büyük çoğunluğu, Hamas'ın Mescid-i Aksa'yı savunmak için saldırıları gerçekleştirdiğine inandığını söyledi. Hamas'ın savaş suçu işlediğini belirtenlerin oranıysa yüzde 10'da kaldı.

Öte yandan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybının son 24 saatte 196 kişi artarak 18 bin 608'e yükseldiğini açıkladı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine düzenlediği saldırılarda 1200 kişi hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU