"Dünyanın en tehlikeli kuşu" yüzerken görüntülendi

"Görüntüler hayret verici"

Avustralya'nın doğu kıyısındaki Bingil Körfezi'nde plaja gidenler, "dünyanın en tehlikeli kuşunun" suda sıçramasıyla şaşkınlığa uğradı.

Görgü tanıkları sıçrayan şeyin başlangıçta bir köpekbalığı yüzgeci ya da kaplumbağa olduğunu düşündü. Ancak hayvanın gövdesi ortaya çıkınca bunun bir Cassowary kuşu olduğu anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaydedilen görüntüler 31 Ekim'de Queensland Çevre ve Bilim Müdürlüğü'ne bildirildi. Daha sonra da sosyal medyada paylaşılarak viral oldu.

Latince adıyla Casuarius (tepeli devekuşu) cinsine ait olan bu kuşlar zaman içinde uçma yetilerini kaybetmiş olsalar da uzun boyları, güçlü bacakları ve pençeleriyle ünlü.

Uzmanlar, insanlara ve başka canlılara ciddi hasar verme potansiyeli taşıyan kuşların yüzebildiğini belirtiyor. Ancak pek çok kişi bunu bilmediğinden görüntüler internet kullanıcıları için sürpriz oldu.

Queensland Parkları ve Yaban Hayatı Hizmeti'nde görev alan  Stephen Clough, "Nehrin bir tarafından diğerine geçmek için suya girebiliyorlar. Bazen evcil köpekler ya da başka bir cassowary kuşu yüzünden tehdit hissettiklerinde de bunu yapıyorlar" diye konuştu:

İnsanları şaşırtan bu hayvanın suda ne kadar süre kaldığını veya neden yüzmeye gittiğini bilmiyoruz ama görüntüler hayret verici.

Yerel haber sitelerine göre kuş, kıyıdan yaklaşık 200 metre açıkta yüzerken görüldü.

Muhabir Nikita McDowell, "Koştum ve cassowary'nin okyanustan çıkmasını bekledim. Bir ağacın altındaki gölgede bacakları titreyerek yaklaşık yarım saat durdu" ifadelerini kullandı:

Bitkin düşmüş olmalı.

 

@brisbanetimes Australia, home of deadly swimming cassowaries. Video by Nikita McDowell via Environment Department #cassowary #cassowaries #aussieanimals #aussiewildlife #australiananimals original sound - brisbanetimes


Avustralya ve Yeni Gine'ye özgü bu kuş türü, bölge açısından önemli bir sembol. Aynı zamanda yağmur ormanlarındaki ağaçların çoğalmasında da önemli rol oynuyor.

Zira bazı ağaç türlerinin tohumları büyük otoburların sindirim sistemlerinden geçene kadar filizlenmiyor. Cassowary kuşları bunları yiyerek serpilmelerini sağlıyor.

Uzmanlar bu kuşların kışkırtılmadıkları müddetçe insanlara saldırmadığını söylese de kayda geçen çeşitli vakalar nedeniyle kötü bir şöhretleri var.

2006'da hakemli bilimsel dergi Journal of Zoology'de yayımlanan bir araştırmada 221 saldırı incelenmişti.

Bu saldırıların yüzde 75'i sırasında insanlar kuşları beslemeye çalışıyordu. Bu yüzden uzmanlar, turistlerin ve yerel halkın bu davranıştan kaçınması gerektiğinin altını çiziyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, CBS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU