Myanmar'da cunta karşıtları, Hindistan sınırını ele geçirmek için ilerliyor

"Hedef başkent"

Myanmar'da ordunun 2021'de yönetime el koymasının ardından aynı yıl geniş çaplı protestolar düzenlenmişti (Reuters)

Myanmar'da orduyla cunta karşıtı isyancılar arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, etnik silahlı grupların Hindistan sınırında kontrolü ele geçirmek için ilerlediği bildirildi. 

Myanmar'ın Çin eyaletindeki ayrılıkçı Çin Ulusal Cephesi'nin başkan yardımcısı Sui Khar, Hindistan'ın Mizoram eyaletine sınırı olan noktalarda cuntaya ait iki askeri karargahı pazartesi günkü çatışmaların ardından ele geçirdiklerini söyledi.

Sui, 80 isyancının yer aldığı operasyonda, Hindistan sınırındaki Rikhawdar ve Khawmawi köylerinde Myanmar ordusuna ait askeri karargahların birkaç saatlik çatışma sonucunda ele geçirildiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mizoram eyaletindeki polis yetkilileriyse, Myanmar ordusundan 43 askerin çatışmalardan kaçarak Hindistan'a geçtiğini aktardı. Yetkililer, askerlerin geri gönderilip gönderilmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan Sui, Hindistan sınırında cuntaya ait iki karargahın daha olduğunu ve bunları da ele geçireceklerini belirterek, "İlerleyeceğiz. Bizim taktiğimiz köylerden kasabalara, oradan da başkente gitmektir" diyerek, Nepido'daki cuntaya gözdağı verdi.

Mizoram polisinden yapılan açıklamada, sınırdaki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 5 bin Myanmarlının Hindistan'a sığındığı da ifade edildi. Polis, Myanmar'dan kaçan sivillerden en az 20'sinin yaralandığını, 8 kişinin durumunun ağır olduğunu ve bir kişinin de hastanede yaşamını yitirdiğini belirtti.

Reuters, Myanmar'daki askeri yönetimin ve Hindistan Dışişleri Bakanlığı'nın olaya dair yorum taleplerini reddettiğini aktardı. 

Myanmar'da darbe yönetimi, etnik silahlı grupların oluşturduğu Kardeşlik Birliği savaşçılarıyla da çatışıyor. 27 Ekim'de orduya karşı kapsamlı saldırılar başlatan grupta Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu, Arakan Ordusu ve Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu yer alıyor. 

Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun sözcüsü Tar Parn, 7 Kasım'da BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'a ülkenin kuzeyinde cuntaya ait 100 askeri karargahı ele geçirdiklerini söylemişti. 

Öte yandan Reuters, Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'de Myanmar ordusuna ait tankların sokakta devriye yaptığını aktardı.

Haberde, cuntanın şehirde 08.00'den 21.30'a kadar sokağa çıkma yasağı getirdiği bildirildi. Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Sittwe sakini, ordunun dün gece şehri top atışlarıyla vurduğunu savunarak, "Herkes kaçmaya başladı, artık sokaklarda askerler var" dedi.
 


8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılmasının ardından Genelkurmay Başkanı Min Ang Hlaing liderliğindeki ordu, 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. 

Darbe yönetimi, ülkenin fiili lideri Ang San Su Çi'yi 33 yıl hapse mahkum etmiş, daha sonra devrik siyasetçi hakkındaki cezanın 22 yıla indirildiğini ve kendisinin ev hapsine alındığını duyurmuştu. 

Myanmar'da cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nin (NUG) rakamlarına göre, darbeden bu yana yaklaşık 8 binden fazla kişi öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı.


Independent Türkçe, Reuters, Arab News, Economic Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU