Lübnanlılar ile yerinden edilmiş Suriyeliler arasında şiddetin artmasından korkuluyor

Trablus limanında bir mülteci botu kurtarıldı

İki Lübnan askeri, yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkeye sızmasını izlemek üzere kuzeydeki Vadi Halid bölgesinde Lübnan’ın Suriye sınırına konuşlandı / Fotoğraf: AFP

İki Lübnan askeri, yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkeye sızmasını izlemek üzere kuzeydeki Vadi Halid bölgesinde Lübnan’ın Suriye sınırına konuşlandı / Fotoğraf: AFP

Lübnan’da Suriye’deki yerinden edilmenin boyutunu protesto etmek amacıyla siyasi arenada ve medyada tartışmalar devam ediyor. Öte yandan farklı bölgelerde yerinden edilmiş Suriyeliler arasında sık sık görülen şiddet olaylarının yayılmasına ilişkin korkular da artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkelerindeki ekonomik krizden kaçmak için Lübnan’a yeni yerinden edilmişlerin akın ettiği bir dönemde, Suriyelilere karşı kampanyalar son dönemde arttı. Bu durum Lübnanlıların korkularını artırdı, siyasi figürlerin varoluşsal bir tehdit konusunda uyarıda bulunmasına ve hükümetin idari ve güvenlik önlemleri almasına yol açtı. Bu önlemler, doğu Lübnan’da zirveye ulaştı. Öyle ki yetkililer, Suriyelilerin işlettiği 100’den fazla kurumu yasa dışı oldukları gerekçesiyle kapattı.

Gerginlik, perşembe akşamı iki çatışmayla patlak verdi. Bunlardan biri, binlerce yerinden edilmiş Suriyeli ve işçiye ev sahipliği yapan Doura bölgesinde (Beyrut’un kuzeyinde) yaşandı. Durum, kısa sürede bölge halkının toplanması ve yerinden edilmiş kişilerin ve bir binada yaşayan işçilerin bölgeden uzaklaştırılması için hoparlörler aracılığıyla çağrılar yapılmasına dönüştü. Kaynaklar, bölgede gerginliğin hala devam ettiğini söylerken, Lübnanlılar arasında Suriyelilerin varlığı konusunda yaşanan tıkanıklık ve reddedilmeye dikkati çekti. Kaynaklar ayrıca, “Lübnan ordusu gerilimi sonlandırmak için hızla müdahale etse de herhangi bir olayda çatışmaların tekrarlanmayacağının garantisi yok” dedi.

İkinci olay ise perşembe akşamı Bedavi Filistin mülteci kampında (Lübnan’ın kuzeyi) bir grup Suriyeli genç ile Lübnanlı ve Filistinlilerden oluşan başka bir grup arasında meydana geldi. İki taraf arasında çıkan arbede nedeniyle yaşanan kavga, iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı.

Güvenlik kaynakları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada “Korkular hala mevcut. Çünkü sorunun kökü orada” dedi.

Öte yandan Lübnan ordusu, Lübnan’ın kuzeyinden Kıbrıs’a gitmek için hareketlenen bir bottaki 125 kişiyi kurtardı. Lübnan Donanması, içinde 124 Suriyeli ve bir Lübnanlının bulunduğu botu kıyıya çekmeyi başardı. Yerel kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, “Ordu, herkesin iyi olduğunu belirterek tüm yolcuları Trablus limanına geri gönderdi” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU