Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce kendi partisinden ihraç edildi

Ülkenin eski lideri Evo Morales ve Arce arasındaki rekabet her geçen gün kızışıyor

2020'de Bolivya'ya döndüğünde Luis Arce'yi (solda) destekleyeceğini söyleyen Evo Morales (sağda), artık ülkenin lideriyle mücadele içinde (Reuters)

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ülkenin eski lideri Evo Morales'le girdiği mücadelede partisinden atıldı. 

Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisinden çarşamba günü yapılan açıklamada, salı günü düzenlenen toplantıya katılmadığı gerekçesiyle Arce'nin partiden ihraç edildiği bildirildi. 

Açıklamada, Arce'nin yardımcısı David Choquehuanca'nın da aralarında yer aldığı bazı yetkililerin de aynı sebepten ötürü partiyle bağlarının kesildiği ifade edildi.

MAS Ulusal Kongresi'nin salı günü Cochabamba kentinde yaptığı toplantıda, 2025'te düzenlenecek devlet başkanı seçimi için partinin adayının belirlenmesiyle ilgili görüşmeler gerçekleştirildi.

Eski Bolivya Devlet Başkanı Morales'in geçen hafta seçimde aday olacağını duyurması, Arce'yle arasındaki iktidar kavgasını daha da kızıştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Evistas" olarak bilinen Morales destekçileri, Arce ve ekibini, parti kongresinin geçersiz kılınması için Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı oluşturmakla suçlamıştı.

"Arcistas" olarak adlandırılan Arce'nin destekçileriyse kongrenin başkent La Paz'a yakın konumdaki El Alto'da düzenlenmesini ve Morales'ten başlayarak parti yöneticilerinin değiştirilmesini talep etmişti.

Morales destekçileri de söz konusu kongrede Arce ve Choquehuanca'nın partiden ihracının gündeme getirileceğini söylemişti.

MAS'taki ayrışmalar, geçen yılın sonlarına doğru bazı bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla oluştu. 

Eski lider Morales, geçen hafta seçimler için adaylığını duyururken, lideri olduğu MAS'taki iç çatışmalara dikkat çekerek, bunlarla mücadele edeceğini söylemişti.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Arce ve destekçilerinin MAS Ulusal Kongresi'nin meşruiyetini tartışmaya açtıklarına işaret ederek, kararın nihai olmayabileceğini yazdı. 

Haberde, Ulusal Kongre'nin kararının Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanması gerektiği belirtildi. Ayrıca tarihi olarak MAS'ı destekleyen bazı yerli grupların da kongrede yer almadığına dikkat çekildi. 
 


22 Ocak 2006 - 10 Kasım 2019'da Bolivya Devlet Başkanı olarak görev yapan Morales, anayasaya aykırı şekilde üçüncü dönemde de seçilmek için yarışa girince ülkede büyük protestolar patlak vermişti. 

20 Ekim 2019'daki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin eylemlerinin büyümesi üzerine 10 Kasım 2019'da istifa etmişti. Bunun ardından önce Meksika'ya ardından da Arjantin'e gitmişti. 

Aynı yıl yeniden düzenlenen seçimleri kazanan Arce, Morales hükümetinde de Ekonomi ve Kamu Maliyesi Bakanı olarak görev yapmıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, Barrons

DAHA FAZLA HABER OKU