İsrailli Araplar, şiddet olaylarına karşı acil toplantı talep etti

"Arap topluluğu çökme noktasına geldi"

İsrail'de yaşayan Araplar, artan şiddet olaylarına tepki olarak 6 Ağustos'ta protesto düzenlemişti (AFP)

İsrailli Araplar, son dönemde artan şiddet olaylarına karşı meclisin acil toplanmasını talep etti.

İsrail'deki Arap yurttaşları temsil eden ve mecliste tek koltuğa sahip Ta'al partisi, şiddet olaylarının engellenmesi için Tel Aviv yönetimine toplantı çağrısı yaptı.

Ta'al'in çağrısına muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz da destek verdi. 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun radikal sağcı koalisyonunu eleştiren eski Savunma Bakanı Gantz, salı günkü açıklamasında "Arap topluluğu çökme noktasına geldi. Başbakan ise boş vaatlerde bulunmaya devam ediyor" dedi.

Açıklamalar, İsrail'in kuzeyinde yer alan Celile bölgesindeki Ebu Sinan kasabasında yaşanan cinayetlerin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı gecesi yaşanan olayda 53 yaşındaki Arap yurttaş Gazi Saab, bölgede yapılacak başkanlık seçimlerine adaylığını açıklamadan hemen önce silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. 

Saab'ın yeğenleri 45 yaşındaki Zahir Saab ve 28 yaşındaki Emir Saab da saldırıda yaşamını yitirdi. Ayrıca Ebu Sinan'ın yakınında yer alan Dürzi kasabası Yarka'da ikamet eden 66 yaşındaki Selman Haleb de aynı gece öldürüldü.

Saldırıları kimin düzenlediği henüz tespit edilemedi. Fakat yapılan ilk incelemelerde İsrail polisi, saldırıların ardında bölgedeki suç örgütlerinin olabileceğini söyledi.

Saab'ın aile dostu olduğunu belirten ve kimliğini paylaşmayan bir kişi, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'e, Gazi Saab'ın eskiden İsrail Sınır Polisi'nde görev yaptığını da belirtti.

Aileyi yakından tanıdığını söyleyen ve adını açıklamayan bir başka yurttaş da "Sürekli korku içindeyiz. Bugün kim Arapların, Dürzilerin hatta Yahudilerin çoğunlukta yaşadığı bir yerdeki alışveriş merkezine veya restorana gidebilir ki? Her zaman risk var" dedi.
 


İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda olayı kınayarak, "Bugün İsrail'deki Arap toplumundaki her yurttaş korku ve dehşet içinde yaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Haaretz'in paylaştığı rakamlara göre söz konusu cinayetin ardından bu yıl öldürülen İsrailli Arap sayısı 158'e çıktı.

Merkezi ABD ve Birleşik Krallık'ta yer alan ve Yahudilerle Arap toplumlarının eşitliğini sağlamak için çalışmalar yürüten Abraham Initiative'in verilerine göreyse söz konusu rakam, geçen yılki toplam ölüm sayısına kıyasla yüzde 40 artışa denk geliyor.


Independent Türkçe, BBC, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU